Endodonție Cluj

Endodonții sunt stomatologi specializați în tratarea durerilor și infecțiilor dentare. Aceștia au o pregătire suplimentară care îi ajută să diagnosticheze și să trateze durerile dentare, prin intermediul unor proceduri menite să salveze un dinte infectat sau cariat.

Endodonție Cluj

Endodonția este o ramură specializată a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul durerii legate de dinți. În termeni generali, implică fie un tratament de canal, fie o intervenție chirurgicală apicală (citește aici despre rezecția apicală).

Care este diferența dintre un medic stomatolog și un endodont?

Endodonții sunt stomatologi specializați în tratarea durerilor și infecțiilor dentare. Aceștia au o pregătire suplimentară care îi ajută să diagnosticheze și să trateze durerile dentare, prin intermediul unor proceduri menite să salveze un dinte infectat sau cariat.  În timp ce atât medicul stomatolog general, cât și endodontul pot efectua tratamentul endodontic (tratamentul de canal), endodontul efectuează această procedură mult mai des. Această practică îi conferă medicului endodont un nivel de expertiză mult mai înalt în efectuarea tratamentului de canal.  

Ce face un endodont?

Medicul endodont tratează pulpa dentară. Pulpa dentară reprezintă țesuturile interioare care pornesc din vârful rădăcinii și se finalizează în coroana dintelui, adică partea albă care se observă cu ochiul liber. Pulpa dentară este alcătuită din nervul dentar și vase de sânge care au rol de hrănire și protecție a dintelui. Pulpa dentară poate suferi leziuni care necesită imediat atenția unui endodont. Leziunile pulpei dentare pot apărea din următoarele cauze:

  • Cariile dentare – o carie netratată care dăunează țesuturilor rădăcinii unui dinte.
  • Abces dentar – o acumulare de puroi care se formează atunci când bacteriile pătrund în interiorul dintelui sau gingiilor.
  • Dinte crăpat - când o fisură se extinde până la țesutul pulpar al dintelui.
  • Leziuni dentare – cauzate de traumatisme externe.

Dacă nu se intervine la timp, pulpa se va inflama și va deveni dureroasă și, în cele din urmă, poată să își piardă vitalitatea.

Medicul endodont utilizează materiale și echipamente concepute pentru a efectua tratamentele cu succes. Radiografiile digitale și imagistica 3-D permit endodontului să facă fotografii detaliate ale anatomiei dintelui tău pentru a vedea mai bine canalele radiculare și orice infecții asociate. Endodontul folosește microscoape operatorii dentare pentru a vedea mai bine în interiorul canalelor radiculare, cu scopul de a le trata în profunzime.

Cum îți verifică endodontul dinții pentru a determina dacă ai nevoie de un tratament de canal?

Medicul endodont are pregătire specializată pentru a diagnostica multe cauze complexe ale durerilor dentare. Un medic endodont îți poate verifica simptomele efectuând unul sau mai multe teste:

  • Radiografii dentare - captează detalii clare ale structurilor dentare pe care endodontul le evaluează.
  • Comprese calde sau reci care ating dintele afectat - endodontul testează sensibilitatea dintelui tău.
  • Atingerea dintelui dureros cu un instrument dentar - poate oferi informații despre cât de departe s-a răspândit infecția.

Cum se realizează un tratament de canal pas cu pas

Endodonții recomandă tratamentul de canal (cunoscut și sub numele de tratament endodontic), pentru a îndepărta pulpa infectată. Această procedură poate preveni cu succes pierderea dinților.

După cum deja știm, pulpa dentară este cea care îți menține dintele în viață, deoarece conține vase de sânge și nervi. Atunci când un endodont observă o infecție la nivelul pulpei dentare, el îți poate recomanda un tratament de canal pentru a evita viitoare reinfecții și pentru a-ți salva dintele natural.

Un tratament de canal este un proces care presupune mai multe etape. Ți le prezentăm pe scurt în cele ce urmează:

Pasul 1: Diagnosticarea pulpei infectate

Endodontul îți va examina mai întâi dinții. Apoi ți se vor face o serie de radiografii pentru a cunoaște amploarea inflamației, a cariilor dentare. În plus, ți se vor efectua teste de sensibilitate pentru a vedea dacă simți disconfort sau durere atunci când dintele/dinții afectați intră în contact cu stimuli dulci, reci sau fierbinți.

Endodontul va folosi anestezie locală pentru a amorți dintele și țesuturile din jur. După ce anestezia locală îți amorțește dintele, endodontul va izola dintele care necesită tratament de canal.

Pasul 2: Îndepărtarea pulpei infectate din interiorul dintelui

Endodontul va face o incizie în partea superioară a dintelui pentru a elimina bacteriile și pulpa. Această procedură va ajuta endodontul să ajungă la camera pulpară și rădăcina din interiorul dintelui. Apoi, folosindu-se de instrumente chirurgicale, va curăța canalele radiculare, camera pulpară și va aplica antibiotice pentru a se asigura că nicio infecție nu este lăsată să provoace durere. Canalul tău radicular este acum super-curat și lipsit de viitoare infecții.

Pasul 3: Umplerea rădăcinei

Odată ce camera ta pulpară este complet uscată și curată, endodontul va folosi un material numit gutapercă pentru a umple canalele. Acest material va fi plasat în interiorul canalelor. Apoi, medicul endodont va adăuga un ciment adeziv pentru a sigila adecvat canalele. Un canal sigilat corect va ține bacteriile departe.

Pasul 4: Restaurarea dintelui

În această ultimă etapă, medicul stomatolog care colaborează cu endonontul îți va aplica o plombă permanentă peste dintele tratat, făcând dinții la fel de puternici ca înainte de a se infecta. Plomba nu va servi doar ca o restaurare a dintelui afectat, ci va preveni și posibilele reinfecții.

Află mai multe detalii despre procedurile endodontice citind despre pulpectomie, obturația radiculară și reconstrucția corono-radiculară. 

Când știi că ai nevoie de un endodont?

În cazul în care ai o durere dentară care nu dispare sau se agravează, ar fi indicat să apelezi la un endodont. Așteptarea poate să reducă șansele dintelui natural de a fi salvat. 

Poate fi necesar să apelezi la un endodont dacă ai:

  • Dureri persistente de dinți.
  • Dinți sensibili la căldură, frig sau alimente dulci.
  • Inflamație (umflare) lângă dinții sau gingiile afectate.

Tratamentul endodontic este dureros?

Tratamentul endodontic este la fel de confortabil ca orice altă procedură dentară, deoarece procedurile se fac sub anestezie. La Angelescu Dental Clinic din Cluj-Napoca endodonții noștri fac tot posibilul pentru a se asigura că pacienții se simt confortabil pe parcursul întregii proceduri. 

Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Pansament calmant
150
Pansament devitalizant
100
Coafaj direct MTA/ indirect
200
Tratament endo. monoradicular
500
Tratament endo. premolar
600
Tratament endo. molar
700
Tratament endo. molar de minte
800
Pansament endo. antiseptic
200
Indepărtare corpi straini din canal: ace, pivoti, dcr
200-500
Trat. parodontitelor ap. ac.
200
Aplicare MTA/canal
150
Pivot de fibră de sticlă
250
Retratament monoradiculari
550
Retratament premolar
650
Retratament molari
800
Retratament molar 3
900
Recontructie preendodontica
200-250
Albire endo
250

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.