Aparat dentar metalic autoligaturant Cluj

Aparatul dentar metalic autoligaturant poate ajusta poziționarea dinților și a maxilarului. Un medic ortodont îl poate recomanda pentru a corecta alinierea dinților strâmbi, distanța dintre dinți sau o mușcătură incorectă.

Ce este aparatul dentar metalic autoligaturant?

Aparatul dentar metalic autoligaturant poate ajusta poziționarea dinților și a maxilarului. Un medic ortodont îl poate recomanda pentru a corecta alinierea dinților strâmbi, distanța dintre dinți sau o mușcătură incorectă.

Când ai aparat dentar metalic, dispozitivele mici numite brackeți sunt cimentate de dinți. Un fir de metal subțire numit arc trece prin aceste suporturi. Arcada este ajustată treptat pentru a aplica forță, mișcându-ți dinții în poziția dorită.

Pentru ca brackeții să funcționeze eficient, arcul trebuie să rămână fixat în suporturi. În cazul aparatului dentar metalic, acest lucru este realizat folosind elastice sau legături metalice, numite ligaturi. 

În schimb, aparatul dentar metalic autoligaturant folosește un sistem încorporat în suportul propriu-zis al brackeților pentru a ține arcul (brackeții au o clapetă), fără a mai fi nevoie de folosirea unor elemente de ajutor - ligaturi. 

Datorită acestui sistem, pacienții nu vor resimți o presiune așa de mare pe durata tratamentului ortodontic și, de asemenea, o vor resimți mai constant, fără a mai avea parte de fluctuațiile de presiune care se resimt în cazul tratamentului ortodontic cu aparat dentar metalic clasic.

Aparat dentar metalic versus aparat dentar metalic autoligaturant

Aparatul dentar metalic presupune folosirea elasticelor (care uneori pot fi colorate), pentru a fixa arcul de brackeți. Aceste elastice țin arcul de aliniere în poziție. 

În cazul aparatului dentar metalic autoligaturant, brackeții nu au nevoie de legături elastice, deoarece suportul incorporat pe brackeți ține arcul pe loc. 

Acest sistem de brackeți menține aparatul dentar autoligaturant mereu activ și dinții într-un ritm de mișcare mai rapid. 

În cazul aparatului dentar metalic clasic, arcul trebuie ajustat cu ajutorul elasticelor la fiecare 4 - 6 săptămâni. 

În cazul aparatului metalic autoligaturant, intervalul dintre activări este unul mai lung. Acest lucru poate presupune controale mai puține la cabinetul ortodontic.

În unele cazuri, aparatul dentar metalic autoligaturant poate provoca mai puțin disconfort decât aparatul dentar metalic clasic, dacă pacientul asigură o igienă orală adecvată în timpul tratamentului ortodontic.

Avantaje și dezavantaje aparat dentar metalic autoligaturant

Avantaje

Există mai multe potențiale beneficii ale unui aparat dentar metalic autoligaturant. Acestea includ:

Vizite mai scurte la medicul ortodont 

Pentru brackeții clasici, ligaturile individuale trebuie înlocuite în timpul unei ajustări a aparatului dentar metalic. În cazul brackeților autoligaturanți, deschiderea și închiderea lor în timpul unei ajustări necesită mai puțin timp.

Igienă orală mai ușoară

Ligaturile pot prinde particule de alimente în jurul lor și a brackeților. În cazul brackeților autoligaturanți, absența ligaturilor poate face aparatul dentar puțin mai ușor de curățat.

Mai puțin disconfort 

Este posibil să experimentezi mai puțin disconfort cu aparatul dentar metalic autoligaturant decât cu aparatul dentar metalic clasic, datorită faptului că presiunea este distribuită mai uniform pe dinți.

Tratament ortodontic mai rapid

Durata tratamentului ortodontic cu aparat dentar metalic autoligaturant poate fi mai scurtă decât în cazul utilizării unui aparat dentar metalic clasic.

Dezavantaje

Aparatul dentar metalic autoligaturat poate oferi mișcări mai puțin precise din pricina designului suportului de pe brackeți.

Mecanismul brackeților autoligaturanți de susținere a arcului metalic se poate rupe sau bloca, necesitând o reparație și încetinind tratamentul ortodontic.

Riscuri potențiale în cazul tratamentului ortodontic cu aparat dentar metalic autoligaturant

Există unele riscuri potențiale în cazul tratamentului ortodontic cu aparatul dentar metalic autoligaturant. Unul dintre acestea ține de uzura suportului brackeților. 

Este posibil ca deschiderea și închiderea repetată a suportului de pe brackeții autoligaturanți să ducă la uzură și suportul să nu mai stea închis. În acest caz, bracket-ul va trebui înlocuit.

Celelalte riscuri asociate cu aparatul dentar metalic autoligaturant sunt similare cu cele ale aparatului dentar metalic clasic și pot să includă:

  • Predispoziția la carii dentare – particulele de alimente pot rămâne prinse în orice tip de brackeți. Acest lucru poate determina acumularea plăcii dentare și creșterea riscului de carii dentare;
  • Revenirea dinților la poziția inițială – nepurtarea aparatului dentar de contenție după îndepărtarea aparatului dentar poate conduce la deplasarea dinților în poziția în care erau înainte de începerea tratamentului ortodontic.

Brackeții autoligaturanți folosesc un mecanism încorporat pentru a ține arcul pe loc. Acest lucru este în contrast cu brackeții metalici clasici, pentru care se folosesc elastice (ligaturi) pentru a fixa arcul. 

Dacă ești interesat de aparatul dentar metalic autoligaturant Cluj, discută cu medicii noștri ortodonți de la Angelescu Dental. Ei te pot ajuta să determini dacă aparatul dentar metalic autoligaturant este potrivit pentru tine.

Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Aparat fix metalic autoligaturant activ Bioquick/arcada
3500
Activare aparat fix arcada
100
Activare aparat fix 2 arcade
200

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.