Reconstrucție corono-radiculară Cluj

Reconstrucția corono-radiculară presupune reconstrucția unui dinte deteriorat, folosind un pivot dentar și un bont protetic (un element de legătură între pivot și coroana dentară).

Ce este reconstrucția corono-radiculară?

Odată finalizat tratamentul de canal, se recomandă reconstrucția imediată a dintelui. Reconstrucția corono-radiculară se aplică în cazul acelor dinți care au suferit daune majore la nivelul coroanei dentare. Aceste daune sunt cauzate în general de unele carii profunde sau de traumatisme externe. 

În aceste cazuri, scopul procedurii de reconstrucție corono-radiculară este de a salva dinții fracturați, dinții care au obturații foarte mari și cei care sunt devitali (care nu mai au pulpa dentară). Astfel, această procedură se utilizează în cazul acelor dinți care sunt parțial deteriorați, pentru a nu-i pierde și a le crește rezistența mecanică. 

Reconstrucția corono-radiculară presupune reconstrucția unui dinte deteriorat, folosind un pivot dentar și un bont protetic (un element de legătură între pivot și coroana dentară). Spre deosebire de implantul dentar care este montat în osul maxilarului, pivotul dentar se va cimenta în restul de rădăcină rămasă din dintele tău, după ce acesta a fost tratat. 

Ce este pivotul dentar?

Un pivot dentar este un dispozitiv protetic mic, aplicat în rădăcina unui dinte. Acesta este adesea ultima opțiune dacă rădăcina dintelui nu este suficient de sănătoasă pentru a susține un dinte. Acesta poate fi privit, în termeni informali, asemeni unui stâlp care are rolul de a stabiliza un dinte slăbit. 

În unele cazuri, după tratamentul de canal, structura dintelui poate fi grav deteriorată, dar recuperabilă: în acest caz se ia în considerare pivotul dentar. Astfel, pentru a stabiliza noua coroană se trece la cimentarea unui pivot dentar în rădăcina dintelui. Medicul stomatolog înlocuiește parțial structura dentară care a fost îndepărtată în timpul tratamentului de canal, ceea ce evită înlocuirea completă a dintelui cu un implant dentar.

Rolul pivotului este de a ajuta la restaurarea coroanei dentare și de a redistribui tensiunea în dinte, reducând astfel riscul de fractură coronară.

Pivotul dentar este fabricat din titan, din aliaj de titan, din materiale compozite sau fibră de sticlă. Uneori, în funcție de dimensiunea dintelui și starea lui după tratamentul endodontic, medicul stomatolog poate plasa unul sau doi pivoți într-un dinte (de exemplu, într-un molar poate fi nevoie de mai mulți pivoți dentari).

Coroana dentară după tratamentul de canal

Deoarece un dinte care a avut un tratament de canal este slăbit din cauza unei carii extinse sau a unui traumatism, trebuie plasată o coroană dentară pentru a ajuta la protecția dintelui de deteriorări viitoare și pentru a-l readuce la funcția normală.

Astfel, dintele tău va fi restaurat cu o coroană dentară și va continua să funcționeze ca orice alt dinte. Coroana va trebui plasată cât mai curând posibil, deoarece îți va proteja dintele și va preveni orice probleme viitoare, cum ar fi o reinfecție. Cel mai probabil dinții din spatele cavității bucale, precum premolarii și molarii vor avea nevoie de coroană dentară. Acești dinți sunt utilizați pentru mestecat, ceea ce necesită aplicarea unei forțe mai mari. 

Coroana dentară este plasată peste dinte, redându-i dimensiunea, forma și funcția normală. Aceasta ajută dintele să fie din nou puternic, protejează dintele și îmbunătățește felul în care arată. Coroanele pot fi realizate din zirconiu sau din ceramică.

Reconstrucție corono-radiculară versus implant dentar

În timp ce un implant dentar înlocuiește întregul dinte, un pivot dentar se aplică în rădăcina dentară și o coroană este aplicată deasupra, cu un dispozitiv numit bont care leagă pivotul de coroană.

Faptul că atât reconstrucția corono-radiculară, cât și structura unui implant dentar implică o coroană, pacienții tind să considere cele două proceduri ca fiind același lucru.

Totuși, aceste două proceduri sunt diferite una față de alta. În timp ce în cazul unui implant dentar, o coroană nouă este atașată, în cazul construcției corono-radiculare, pivotului dentar îi este atașată o coroană dentară care se fixează pe structura dintelui tău natural care a rămas în urma tratamentului endodontic.

Cu alte cuvinte, un implant dentar este o rădăcină artificială a dintelui care servește drept fundație pentru o coroană sau o proteză dentară falsă. Un pivot dentar se aplică unui dinte natural care poate fi salvat, dar care trebuie întărit pentru a preveni fracturarea lui.

Avantaje reconstrucției corono-radiculare 

Din ce în ce mai mulți dinți tratați endodontic sunt restaurați folosind pivotul dentar, deoarece: 

  • Conservă structura dentară; 
  • Oferă rezistență împotriva fracturii coronare;
  • Permite păstrarea dintelui, eliminând necesitatea unei extracții dentare și a înlocuirii dintelui cu un implant dentar, ceea ce poate fi mai costisitor.
Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Pivot de fibră de sticlă
250
Indepărtare corpi straini din canal: ace, pivoti, dcr
200-500

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.