Implant dentar Cluj
Implantul dentar arată și funcționează la fel ca dinții reali. Implantul dentar poate oferi o alternativă binevenită și la protezele dentare care nu se potrivesc bine și poate oferi o opțiune atunci când lipsa rădăcinilor naturale dentare nu permite construirea protezelor dentare.
.jpg)
Implantul dentar arată și funcționează la fel ca dinții reali. Implantul dentar poate oferi o alternativă binevenită și la protezele dentare care nu se potrivesc bine și poate oferi o opțiune atunci când lipsa rădăcinilor naturale dentare nu permite construirea protezelor dentare.
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este o procedură care are rolul de rădăcină dentară, pe baza unui suport din titan, tip șurub și împreună cu coronița dentară înlocuiește cu succes dinții deteriorați sau lipsă.
Care este scopul unui implant dentar?
În prealabil este necesară o evaluare clinică și paraclinică pentru a putea efectua un diagnostic și un plan de tratament. Implantul dentar are ca scop înlocuirea unuia sau a multor dinți cu refacerea integrității arcadelor dentare, prin inserarea unui dispozitiv din titan la nivelul osului. Aceasta reprezintă etapa chirurgicală, urmată de aplicarea coroanei sau de reabilitări protetice complexe fixe sau mobilizabile (etapa protetică).
Cunoștințele și experiența chirurgului sunt esențiale pentru realizarea acestor intervenții, cu rezultate optime, beneficiile enorme îmbunătățind calitatea vieții.
Când ai nevoie de un implant dentar?

Implanturile dentare sunt plasate chirurgical în osul maxilarului, unde servesc drept rădăcini ale dinților lipsă. Deoarece titanul din implanturi fuzionează cu osul maxilarului, implanturile nu vor aluneca și nu vor provoca leziuni osoase, așa cum ar putea face protezele dentare.
În general, implanturile dentare pot fi potrivite pentru tine dacă:
- Ai un os maxilar care a atins o creștere completă (ești un pacient care are peste 20 de ani, deoarece până la această vârstă încă te afli în procesul de creștere osoasă);
- Ai unul sau mai mulți dinți lipsă;
- Nu poți sau nu dorești să porți proteze dentare;
- Dorești să îți îmbunătățești vorbirea;
- Dorești să te bucuri de mâncarea preferată;
- Dorești să ai o dantură completă, sănătoasă și să te bucuri de ea.
Beneficii implant dentar
Stima de sine îmbunătățită
Implanturile dentare te pot ajuta să îți întărești stima de sine și să îți ofere un zâmbet mai încrezător.
Sănătate orală
Implanturile dentare permit un acces mai ușor între dinți pentru periaj și ață dentară, rezultând o igienă orală îmbunătățită.
Durabilitate
Conceput pentru a fuziona cu osul, implanturile dentare sunt extrem de durabile și vor dura adesea mulți ani. Dacă practicați o îngrijire orală bună, implanturile dentare pot dura chiar toată viața.
Estetică îmbunătățită
Implanturile dentare sunt similare cu dinții naturali, reprezintă o opțiune atractivă pentru persoanele care caută un înlocuitor subtil pentru dinții pierduți.
Etapa chirurgicală
Etapa chirurgicală este reprezentată de inserarea implantului dentar, fiind o procedură minim invazivă. Tot acum este posibilă inserarea unui bont de verificare. Un bont de vindecare poate ajuta la vindecarea țesuturilor moi și dure din jurul unui implant dentar. Bontul de vindecare (asemeni unui capac) protejează, de asemenea, partea principală a implantului de acumulările de placă și resturi alimentare. Este adesea montat deasupra implantului.
Etapa protetică
Faza protetică începe odată ce implantul este bine integrat în structura ta osoasă și este reprezentat de către montarea coroniței dentare. Aceasta va fi confecționată în laborator, după ce ți se va lua amprenta dentară.
Durerea după implant dentar
Pentru majoritatea implanturilor dentare, durerea este mult mai mică decât te-ai putea aștepta de la o intervenție chirurgicală. De obicei, necesită doar o mică incizie în gingii. Deoarece osul nu are terminații nervoase, acest lucru nu va crea durere. În funcție de caracterul invaziv al procedurii tale, ți se pot prescrie medicamente pentru calmarea durerii. După câteva zile, orice durere ar trebui să dispară.
Recuperare după implant dentar și ce să mănânci după implantul dentar
O durere ușoară și sensibilitate sunt cele mai frecvente simptome post-operatorii, dar ar trebui să se diminueze și să dispară în câteva zile. Umflarea poate apărea în zona locului chirurgical, dar va dispărea în una-două zile. Gheața aplicată și medicamentele antiinflamatorii ajută cu succes la reducerea micilor umflături și a disconfortului.
Există mulți factori care contribuie la perioada de recuperare de după inserarea implantului dentar. De regulă, recuperarea va avea loc în 1-2 zile. Alte considerații sunt vârsta, dar și igiena orală care trebuie să fie foarte bună pe perioada recuperării.
Mai jos îți oferim sfaturi cu privire la alimentele și băuturile pe care le poți consuma după operație.
După operația de implant dentar, este indicat consumi orice tip de hrană moale care nu necesită multă mestecare. În prima zi după procedura de inserare a implantului dentar, trebuie să mănânci numai alimente foarte moi sau lichide. Consumul de alimente moi te ajută în recuperare, deoarece nu trebuie să depui eforturi pentru mestecare.
Imediat după operație, îți recomandăm să consumi smoothie-uri, iaurt și budincă la temperatura camerei, sos de mere, piure de cartofi, supe cremoase și alte astfel de alimente moi/lichide.
Pentru săptămâna următoare, poți trece la alimente care ar putea necesita puțin mai mult mestecat, cum ar fi macaroane și brânză, clătite, orez fiert, pâine moale, legume fierte, ouă și paste.
După 1-2 săptămâni, poți începe să adaugi alimente tari înapoi în dieta ta, cum ar fi carnea și legumele fibroase, crude. Totuși, ar trebui să eviți pe cât posibil să mesteci pe partea laterală a gurii unde s-a realizat implantul dentar.
Când mi se va aplica coroana dentară permanentă?
După finalizarea procedurii de inserare a implantului dentar, vei avea probabil o coroană dentară temporară, care va acționa ca un dinte obișnuit până când vei primi coroana dentară permanentă. Acest lucru are loc de obicei la 4-6 luni de la intervenția de inserare a implantului dentar, astfel încât să poată avea loc vindecarea completă. Cu toate acestea, dacă procedura a fost minim invazivă, este posibil să primești coroana dentară permanentă mult mai devreme.
Igiena orală după implant dentar
Este necesar să practici o igienă orală excelentă
La fel ca și în cazul dinților naturali, ai grijă ca dinții aplicați după implant și gingiile să fie curate. Periile special concepute, cum ar fi o periuță interdentară care alunecă ușor între dinți, pot ajuta la curățarea marginilor din jurul dinților și gingiilor.
Vino regulat la clinica stomatologică
Programează-ți controale stomatologice pentru a asigura sănătatea si buna funcționare a implanturilor tale dentare și urmează sfaturile medicului stomatolog de curățare și îngrijire dentară.
Evită obiceiurile dăunătoare
Nu mesteca alimente foarte tari, cum ar fi gheața, care îți pot fractura dinții naturali sau coroanele dentare. Încearcă să eviți tutunul și produsele cu cofeină, care pătează dinții.
Tarife
Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.
Ai întrebări despre tarifele noastre?
Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.
Articole recente
Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.
