Aparat dentar de contenție Cluj

Când aparatul dentar este în sfârșit îndepărtat, începe faza a doua a tratamentului ortodontic - purtarea unui aparat dentar de contenție, numit și mai simplu aparat de contenție.

Aparat dentar de contenție Cluj

Când aparatul dentar este în sfârșit îndepărtat, începe faza a doua a tratamentului ortodontic - purtarea unui aparat dentar de contenție, numit și mai simplu aparat de contenție, retainer (în cazul aparatului de contenție fix) sau gutieră de contenție (în cazul aparatului de contenție mobil). Prin intermediul aparatului dentar de contenție ne vom asigura că dinții nu revin la poziția anterioară. Astfel, aparatul dentar de contenție va fi folosit pentru a menține poziția corectă, îmbunătățită a dinților. 

Dinții tăi au propria memorie, iar dacă nu sunt ajutați cu un aparat de contenție, aceștia pot reveni la poziția inițială, cea de la începutul tratamentului ortodontic. După îndepărtarea aparatului dentar toată dantura ta este foarte vulnerabilă, iar în decurs de câteva ore va trebui să începi să porți aparatul dentar de contenție.

Ce este aparatul dentar de contenție?

Un dispozitiv de contenție este un aparat dentar fix sau mobil creat în mod personalizat de către medicul ortodont pentru a se potrivi dinților tăi. 

Aparatul dentar de contenție mobil este o gutieră realizată dintr-un plastic transparent și trebuie purtat un anumit număr de ore pe zi, după cum va stabili medicul ortodont.

Aparatul dentar de contenție fix reprezintă un fir cimentat pe partea din spatele dinților tăi.

Aparatul dentar de contenție va fi purtat pentru o anumită perioadă de timp, în funcție de durata tratamentului ortodontic la care pacientul a fost supus. De regulă, un aparat dentar de contenție va trebui purtat cel puțin jumătate din perioada în care ai purtat aparatul dentar. Pentru ca această etapă finală a tratamentului să aibă succes sunt necesare perseverență și angajament din partea pacientului. 

Dacă aparatul dentar de contenție nu este purtat conform instrucțiunilor medicului ortodont, tratamentul ortodontic poate dura mult mai mult decât era anticipat și poate genera costuri suplimentare.

Cum funcționează aparatul dentar de contenție?

Un aparat dentar de contenție are rolul de a-ți ține dinții pe loc. Este foarte probabil ca dinții să revină la poziția inițială atunci când aparatul dentar este îndepărtat. Gingiile și ligamentele care țin dinții sunt slăbite în timp ce aparatul dentar este pe dinți. 

Când aparatul dentar este îndepărtat, gingiile nu se strâng pentru o perioadă, astfel încât nu oferă rezistență la mișcarea dinților. Purtarea aparat de contenție îți va menține dinții pe loc în timp ce gingiile se așază. 

Dinții tăi au o memorie incredibilă despre locul unde erau înaintea începerii tratamentului ortodontic și vor face tot posibilul să se întoarcă acolo. Un aparat dentar de contenție îți ajută dinții să-și creeze o nouă memorie cu privire la locul în care ar trebui să stea. Primele trei până la șase luni după îndepărtarea aparatului dentar sunt critice. În această perioadă este cea mai mare posibilitatea ca dinții tăi să se miște înapoi la locul în care erau înainte de purtarea aparatului ortodontic.

Cine are nevoie de un aparat dentar de contenție după purtarea aparatului dentar?

Când aparatul dentar este îndepărtat, toți pacienții au nevoie de un aparat de contenție, indiferent de vârsta lor. Cu toate acestea, vârsta poate influența perioada de timp în care va trebui să porți un aparat de contenție. Dacă un pacient adult a purtat un aparat dentar, dinții pot reveni în poziția de dinaintea începerii tratamentului ortodontic mai repede decât în cazul copiilor sau adolescenților. Acest lucru este datorat faptului că gingiile și țesuturile osoase în cazul unui pacient adult sunt mai puternice decât în cazul copiilor.

Tipuri de aparat dentar de contenție

Există două tipuri de aparate dentare de contenție – fixe și mobile. Medicul ortodont ți-l va recomanda pe cel mai potrivit pentru tine, pentru a completa cu succes tratamentul ortodontic.

Aparat de contenție fix

Un aparat de contenție fix este un fir subțire, fix, poziționat în spatele dinților superiori și/sau inferiori. Acest fir este cimentat de partea din spate a dinților, similar cu modul în care este fixat aparatul dentar pe partea din față a dinților. Aparatul de contenție fix trebuie menținut o perioadă de timp cel puțin egală cu cea a tratamentului ortodontic sau uneori o perioadă de timp mai lungă. 

Aparat de contenție mobil

Un aparat de contenție mobil (gutiera de contenție) este cel mai adesea creat din plastic transparent, care se potrivește perfect peste dinții tăi. Versiunea din plastic transparent este foarte subțire, extrem de rezistentă și practic invizibilă. 

În cazul aparatului de contenție mobil este nevoie de perseverență din partea pacientului. În momentul în care mănânci și bei trebuie îndepărtate gutierele de contenție. Ulterior, trebuie să îți periezi dinții, să folosești ață dentară și să reaplici aparatul de contenție pe dinți. 

Curățarea aparatului dentar de contenție

Curățarea aparatului de contenție fix

Aparatul de contenție fix necesită o igienă orală foarte bună. Asigură-te că periezi cu atenție partea din spate a dinților, pentru a îndepărta toate particulele alimentare rămase între fir și dinți. Cu puțină practică, vei reuși să folosești ața dentară în jurul aparatului de contenție fix. Mergi în mod regulat la controlul stomatologic pentru igienizare dentară și pentru a verifica starea aparatului de contenție fix. 

Curățarea aparatului de contenție mobil

Aparatul de contenție mobil va avea nevoie și el de puțină îngrijire, pentru a-ți menține dinții sănătoși și în poziția lor corectă. Toate gutierele de contenție trebuie curățate în mod regulat, deoarece se pot acumula particule alimentare, bacterii și placă. După ce mănânci, asigură-te că aparatul de contenție mobil este curat înainte de a-l pune înapoi pe dinții periați. Curăță aparatul de contenție mobil cel puțin o dată pe zi. Folosește apă și un agent de curățare recomandat de medicul ortodont, apoi treci ușor cu o perie de dinți moale în toate colțurile gutierei. Clătește bine gutiera și reaplic-o pe dinți. Nu introdu gutiera în apă fierbinte, pentru că i se va modifica forma și vei avea nevoie de una nouă.

Restricții privind purtarea aparatului dentar de contenție mobil

  • Nu consuma lichide în timp ce porți un aparat de contenție mobil – este tentant să consumi băuturi răcoritoare sau ceaiuri în timp ce porți aparatul dentar de contenție, datorită naturii discrete a acestuia. Cu toate acestea, excesul de lichid prins sub gutierele de contenție poate intensifica considerabil expunerea dinților la acid, crescând probabilitatea cariilor dentare;
  • Nu mesteca alimente în timp ce porți un aparat de contenție mobil – poate fi dificil și incomod să mănânci în timp ce porți un aparat de contenție mobil (detașabil) și l-ai putea deteriora. Când sunt purtate simultan pe ambele arcade (superioară și inferioară), gutierele de contenție nu permit ca dinții să se întâlnească. Acest lucru înseamnă că mestecatul ți-ar fi aproape imposibil;
  • Curăță regulat aparatul de contenție – gutierele de contenție mobile pot deveni un loc de reproducere pentru bacterii. Este esențial să cureți temeinic interiorul și exteriorul aparatului de contenție cât mai des posibil;
  • Poartă aparatul de contenție conform instrucțiunilor medicului ortodont – această fază a tratamentului este critică. Ce a fost mai greu a trecut, aparatul dentar a fost îndepărtat și acum poate fi tentant să nu porți aparatul de contenție atât de des pe cât recomandă medicul ortodont. Aparatul dentar de contenție este însă necesar pentru a oferi susținere mușchilor, țesuturilor și oaselor, ca acestea să se stabilizeze și să rețină dinții în noua lor aliniere. Nepurtarea aparatului de contenție conform instrucțiunilor poate avea consecințe, cum ar fi revenirea dinților la poziția inițială, costuri suplimentare și prelungirea tratamentului ortodontic.
Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Contenție fixă
300
Contenție mobilă
500
Reparatie contentie fixă
100-150

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.