Aparat dentar metalic Cluj 

Aparatul dentar fix metalic reprezintă metoda cea mai cunoscută și preferată de pacienți pentru îndreptarea dinților, cu toate că în prezent există o mulțime de alternative mai estetice și inovative.  

Ce este aparatul dentar metalic?

Aparatul dentar fix metalic reprezintă metoda cea mai cunoscută și preferată de pacienți pentru îndreptarea dinților, cu toate că în prezent există o mulțime de alternative mai estetice și inovative.  

Aparatul dentar fix metalic constă din brackeți metalici care se atașează la partea din față a dinților și sunt conectați cu un fir metalic, numit arc de aliniere. Aparatele dentare fixe metalice sunt aplicate și îndepărtate de medicul ortodont. Pacienții le pot purta atât pe partea superioară, cât și pe cea inferioară a dinților sau doar pe o arcadă.

Cum funcționează aparatul dentar fix metalic?

Brackeții metalici sunt conectați printr-un fir care are scopul de a aplica presiune pe dinți și a-i ghida în timp în poziția dorită. Elasticele sunt folosite pentru a fixa arcul de brackeți și pentru a aplica o presiune suplimentară în anumite zone pentru a îți alinia mai bine dinții.  

Va trebui să mergi la întâlniri regulate cu medicul ortodont pentru a-ți activa aparatul dentar. În cadrul acestor întâlniri se verifică dacă dinții tăi se mișcă în direcțiile corecte și se poate reajusta firul, astfel încât presiunea să fie aplicată corect.

Care sunt etapele tratamentului cu aparat dentar fix metalic?

Etapa de planificare

Medicul ortodont îți oferă un diagnostic exact pentru a realinia dinții în cel mai eficient și mai rapid mod. Primele vizite vor cuprinde următoarele evaluări:

Evaluări ale istoricului dentar – ortodontul va face această evaluare cu scopul de a se asigura că problemele dentare anterioare au fost rezolvate, înainte de începerea tratamentului ortodontic.

Crearea unor modele de studiu (amprente de mușcătură) – pacientul este rugat să muște într-o tavă dentară umplută cu o substanță gel care se întărește în jurul dinților. Tăvile sunt îndepărtate de pe dinți și umplute cu ipsos pentru a crea modele ale dinților pacientului. Modelele de studiu permit medicului ortodont să examineze poziția fiecărui dinte și modul în care dinții se raportează unii la ceilalți.

Radiografii dentare panoramice – radiografiile dentare sunt instrumente foarte bune pentru a vizualiza aspecte 2D ale articulației maxilarului. De asemenea, radiografiile dentare permit medicului ortodont să vadă poziția exactă a fiecărui dinte și a rădăcinilor dentare.

Tomografia dentară (CBCT) – astfel de imagini 3D permit medicului ortodont să planifice tratamentul și să examineze modul în care tratamentul ortodontic va influența forma feței și simetria maxilarului.

Faza activă

Toate instrumentele de diagnostic de mai sus vor fi utilizate pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat pentru tine. În continuare, medicul ortodont îți va recomanda aparate dentare personalizate pentru a alinia ușor dinții în poziția corectă. Aceste aparate dentare pot fi detașabile sau fixe. 

Aparatul dentar invizibil reprezintă o alternativă la aparatul dentar fix metalic și alte tipuri de aparate dentare. Exemple de aparat dentar invizibil includ sistemul Spark Aligner. Acesta este conceput pentru a fi purtat pentru un anumit număr de ore în fiecare zi pentru a accelera tratamentul.

Indiferent de aparatul dentar ales, medicul ortodont îl va ajusta în mod regulat pentru a se asigura că se aplică o presiune adecvată și continuă asupra dinților. 

În cazul aparatului dentar fix metalic, ortodontul va cimenta brackeții metalici pe partea din față a dinților. Apoi, va fi atașat un fir care are scopul de a aplica presiune pe dinți și a-i ghida în poziția dorită în timp. Elasticele sunt, de asemenea, folosite, pentru a fixa arcul de brackeți și pentru a aplica o presiune suplimentară în anumite zone pentru a îți alinia mai bine dinții.

Este esențial să vizitezi medicul ortodont la intervalele stabilite și să suni la clinica stomatologică dacă o parte a dispozitivului se rupe sau se deteriorează. Astfel, va trebui să îți faci lunar o programare pentru a veni la controlul ortodontic.

Faza de retenție

Când dinții au fost aliniați corect, aparatul dentar fix metalic va fi îndepărtat. Acest lucru înseamnă că o parte grea a tratamentului ortodontic s-a încheiat. În continuare, medicul ortodont va crea un aparat de contenție personalizat. Scopul aparatului de contenție este de a se asigura că dinții nu încep să se schimbe înapoi în pozițiile în care erau înainte de începerea tratamentului ortodontic. Aparatul de contenție trebuie purtat pentru un anumit număr de ore pe zi, pentru o anumită perioadă de timp. În timpul fazei de retenție, osul maxilar se va reforma în jurul dinților realiniați pentru a-i stabiliza complet în alinierea corectă.

Cât timp trebuie să port aparatul dentar metalic?

Majoritatea pacienților vor trebui să poarte aparatul dentar fix metalic între 6 luni și 2 ani. Aparatul dentar fix metalic are o eficiență foarte bună în timp, ceea ce înseamnă că vei ajunge să ai dinții în poziția corectă în cel mai scurt timp.

Dacă ești un bun candidat pentru aparatul dentar invizibil Spark Aligner, tratamentul poate dura până la 6 până la 12 luni.

Avantaje și dezavantaje aparat dentar fix metalic

Avantaje

Eficiență

Fiind considerat cel mai eficient tip de aparat dentar, aparatul dentar fix metalic poate fi folosit pentru o gamă largă de probleme ortodontice. Brackeții metalici ajută la alinierea dinților prin tratarea individuală fiecărei mișcări a dinților. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix metalic tratează și cazuri ortodontice foarte complexe, oferind rezultate spectaculoase care îți vor schimba viața. 

Rezultate rapide

Alături de eficiență, rezultatele rapide sunt o caracteristică a aparatului dentar fix metalic. De obicei, un pacient care alege un aparat dentar fix metalic îl va purta între 6 luni și 2 ani.

Accesibil

Un alt avantaj al aparatului dentar fix metalic este că acesta tinde să fie mai puțin costisitor, față de alte aparate dentare.

Durabilitate

Conceput pentru a rezista pe parcursul întregului tratament, un avantaj al aparatului dentar fix metalic este că acesta poate rezista uzurii zilnice de la mestecatul mâncării și periaj.

Consecvență

Față de aparatul dentar invizibil care trebuie schimbat frecvent în timpul tratamentului ortodontic, cu aparatul dentar fix metalic rămâi până când dinții ajung în poziția corectă.

Bun pentru toată lumea

Aparatul dentar fix metalic este foarte benefic pentru aproape oricine are nevoie de îngrijire ortodontică, atât adulți, cât și copii.

Dezavantaje

Decalcifiere

Decalcificarea dinților tăi poate surveni atunci când porți un aparat dentar fix metalic și nu folosești ața dentară sau nu ai o igienă orală bună. 

Posibile iritații la nivelul cavității bucale

Brackeții se pot freca uneori de interiorul gurii, iritând zonele moi din cavitatea bucală. Dacă ai o iritație sau o rană cauzată de brackeți, o poți acoperi cu ceară ortodontică pentru a evita să mai apară.

Presiune între ajustări

Când ți se va strânge aparatul dentar fix metalic, poți simți o presiune ușoară la nivelul cavității bucale timp de două până la patru zile. În acest timp, se recomandă să consumi, cu preponderență, alimente moi.

Igiena orală cu aparat dentar metalic

Trebuie să acorzi o atenție sporită igienei orale atunci când porți aparatul dentar fix metalic. Urmează sfaturile de mai jos pentru a-ți curăța dinții și aparatul dentar într-un mod cât mai eficient.

  • Periază-ți dinții după ce mănânci. Folosește o periuță de dinți moale, cu peri rotunzi, pentru a-ți peria dinții după fiecare masă sau gustare;
  • Periază și la linia gingiei și sub brackeți. Periază la un unghi de 45 de grade, cu perii îndreptați spre linia gingiilor. Apoi periază și deasupra brackeților și sub ei;
  • Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi. Îndepărtează resturile alimentare dintre dinți cu ajutorul unei perii interdentare;
  • Clătește cavitatea bucală cu apă dentară;
  • Nu uita să periezi și limba.

Alternative la aparatul dentar fix metalic

Aparatul dentar fix metalic nu este singura ta opțiune când vine vorba de tratamentul de îndreptare a dinților. Există atât aparate dentare fixe, cât și aparate detașabile care pot fi luate în considerare în funcție de specificul tău stomatologic.

Dacă te gândești la un aparat dentar fix, atunci ai următoarele alternative la aparatul dentar fix metalic:

Aparat dentar ceramic sau aparat dentar safir – brackeți transparenți, albi sau de culoarea dinților tăi și fire metalice sau de culoarea dinților tăi. Aceste aparate dentare au un nivel ridicat de eficiență și sunt și foarte estetice. 

Aparat dentar lingual – brackeții se atașează în interiorul dinților, astfel încât sunt vizibili numai când cavitatea bucală este deschisă. Acest aparat este cunoscut și sub denumirea de aparat dentar incognito.

Aparat dentar autoligaturant – nu ai nevoie de elastice pentru a fixa firul și sunt mai ușor de ajustat de către medicul ortodont. Aceste aparate dentare au, în general, o lungime de tratament mai scurtă față de aparatele dentare tradiționale.

Spark Aligner cu alignere transparente și mobile – sunt o modalitate excelentă de a obține dinți drepți, fără purtarea unor brackeți. Aceste alignere sunt personalizate pentru dinții și mușcătura ta. 

Diferența dintre aparat dentar fix metalic și aparat dentar ceramic

Aparatul dentar fix metalic reprezintă cel mai accesibil aparat dentar din punct de vedere a costurilor, dar dacă te preocupă și aspectul tău, atunci aparatul dentar ceramic reprezintă o alternativă excelentă.

Aparatul dentar din ceramică este oarecum asemănător cu cel metalic, cu excepția faptului că brackeții sunt realizați din material ceramic de înaltă calitate, care poate fi de culoarea dinților tăi. La fel și firul, poate fi alb, discret. De asemenea, aparatul dentar ceramic tinde să fie mai modern ca și design, brackeții fiind mai mici și mai rotunzi, pentru a evita tăierea sau iritarea gingiilor, obrajilor sau buzelor.

Diferența dintre aparat dentar fix metalic și aparat dentar safir

Aparatul dentar din safir este adesea favorizat de pacienții adulți, deoarece acesta este mai puțin vizibil decât aparatul dentar fix metalic. În cazul aparatului dentar safir, brackeții sunt realizați din materiale translucide și includ chiar fire albe pentru face aparatul și mai discret. Acest aspect poate face o mare diferență din punct de vedere a esteticii. 

Pacienții găsesc, în general, aparatul dentar safir mai confortabil de purtat decât aparatul dentar fix metalic. Materialele de înaltă calitate utilizate în cazul aparatului dentar safir nu sunt abrazive, așa că nu îți vor irita gingiile sau părțile laterale ale gurii.

Ambele aparate dentare funcționează la fel și sunt eficiente, având aproximativ aceeași durată de tratament.

Aparat dentar fix metalic versus Spark Aligner

Spark Aligner reprezintă cea mai inovativă soluție pentru îndreptarea dinților. Singura asemănare pe care o are cu aparatul dentar fix metalic este că îndreaptă și aliniază dinții pentru a-ți îmbunătăți zâmbetul. Modul în care lucrează pentru a obține aceste rezultate este complet diferit.

În timp ce aparatul dentar fix metalic are brackeți metalici, fire și benzi elastice, Spark Aligner utilizează ca și tratament pentru îndreptarea dinților gutiere (alignere) invizibile, turnate după forma dinților tăi. Acest lucru înseamnă că mâncatul și băutul sunt acum activități mult mai plăcute, datorită alinierelor transparente. De asemenea, este posibilă și albirea dinților în timpul tratamentului ortodontic cu Spark Aligner. În cazul aparatului dentar fix metalic, resturile alimentare se pot bloca în zonele mai puțin accesibile și pot fi mai greu de curățat, iar albirea dinților cu aparatul dentar nu este posibilă. 

Ambele tratamente ortodontice sunt monitorizate de ortodonți profesioniști, dar Spark Aligner tinde să aibă un timp de tratament mai scurt. În timp ce aparatul dentar fix metalic este utilizat pentru a trata și cazurile mai complicate, alinierele transparente de la Spark Aligner tratează cazurile mai comune. Cu toate acestea, Spark Aligner este cel mai performant aparat dentar invizibil de pe piață și poate trata cu succes până la 90% din cazurile ortodontice.

Aparat dentar metalic Cluj preț

Aparatul dentar fix metalic reprezintă cea mai accesibilă soluție de îndreptare a dinților din punct de vedere al costurilor. Consultă aici lista de prețuri pentru a vedea costul aparatului dentar fix metalic și al altor tipuri de aparate dentare.

Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Aparat fix metalic/arcadă
3000
Activare aparat fix arcada
100
Activare aparat fix 2 arcade
200

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.