Radiografie si Tomografie dentară Cluj

În cadrul clinicii stomatologice Angelescu Dental Clinic din Cluj-Napoca oferim servicii de radiologie și tomografie dentară pentru pacienți, în scopul realizării cu succes a tratamentelor dentare complete.

Radiografie dentară Cluj

Pentru mulți pacienți, radiografia dentară poate părea un proces complex, dar, de fapt, este o procedură foarte comună și la fel de importantă precum oricare altă procedură care are ca scop final îngrijirea și tratamentul dinților tăi.

În cadrul clinicii stomatologice Angelescu Dental Clinic din Cluj-Napoca oferim servicii de radiologie și tomografie dentară pentru pacienți, în scopul realizării cu succes a tratamentelor dentare complete.

Ce este o radiografie dentară?

Radiografiile dentare sunt imagini 2D ale dinților tăi pe care medicul stomatolog le folosește pentru a-ți evalua sănătatea dentară. Aceste radiografii sunt obținute în urma utilizării unor niveluri scăzute de radiații pentru a capta imagini ale interiorului dinților și gingiilor. Aceste imagini vor ajuta medicul stomatolog să identifice anumite probleme dentare de la nivelul dinților și gingiilor tale, precum carii și alte afecțiuni dentare și gingivale.

De ce se fac radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt de obicei efectuate anual. Acestea se pot realiza mai des dacă medicul stomatolog monitorizează o afecțiune dentară sau evoluția unui tratament.

Factorii care pot afecta frecvența cu care va trebui să fii supus unei radiografii dentare țin de:

  • Vârsta ta;
  • Sănătatea ta orală; 
  • Orice simptom neplăcut la nivelul danturii tale;
  • Boli ale gingiilor (gingivita, parodontoza) sau carii dentare.

Dacă ești un pacient nou, probabil că vei fi supus radiografiilor dentare, astfel încât noul tău medic stomatolog să poată obține o imagine clară a stării tale de sănătate dentară. Acest lucru este important mai ales dacă nu ai nicio radiografie de la medicul dentist anterior.

Copiii ar putea avea nevoie de radiografii dentare mai des decât adulții, deoarece pedodonții lor ar putea avea nevoie să le monitorizeze creșterea dinților adulți. Acest lucru este important deoarece poate ajuta pedodontul să determine dacă dinții temporari trebuie să fie extrași pentru a preveni complicațiile, cum ar fi dinții adulți care cresc în spatele dinților de lapte.

Riscurile radiografiei dentare

În timp ce radiografia dentară implică radiații, nivelurile la care sunt expuși pacienții sunt atât de scăzute încât sunt considerate sigure pentru orice vârstă. 

De asemenea, specialistul în radiologie va plasa o „bavetă” de plumb peste piept, abdomen și regiunea pelviană pentru a preveni orice expunere inutilă a organele vitale la radiații. Un guler tiroidian poate fi utilizat în cazul afecțiunilor tiroidiene.  

Sarcina este o excepție de la regulă. Femeile care sunt însărcinate ar trebui să evite toate tipurile de radiografii. Spune-i stomatologului tău dacă ești însărcinată, deoarece radiațiile nu sunt considerate sigure pentru dezvoltarea fetușilor.

Pregătirea pentru radiografii dentare

Radiografia dentară nu necesită pregătire specială. Singurul lucru recomandat ar fi probabil curățarea dinților înainte de programare. Acest lucru creează un mediu mai igienic pentru specialiștii care vor lucra în interiorul cavității tale bucale. 

Înainte de radiografia propriu-zisă, vei sta pe un scaun cu o vestă de plumb pe piept și poală. Aparatul este poziționat lângă cap pentru a înregistra imagini din cavitatea bucală. La Angelescu Dental Clinic avem o cameră separată, special creată pentru radiografii și tomografii dentare.

Tipuri de radiografii dentare

Există mai multe tipuri de radiografii dentare, care înregistrează imagini diferite ale dinților și gingiilor tale. Cele mai frecvente sunt radiografiile dentare intraorale, precum:

Bitewing

Această tehnică presupune să muști o bucată specială de hârtie, astfel încât medicul dentist să poată vedea cât de bine se potrivesc coroanele dinților tăi. Acesta este folosit în mod obișnuit pentru a verifica existența cariilor între dinți (interdentare).

Ocluzală

Această radiografie se face atunci când maxilarul este închis pentru a vedea cum se aliniază dinții de sus și de jos. 

Panoramică

Această tehnică îți surprinde toți dinții într-o singură radiografie. Pentru acest tip de radiografie, aparatul se rotește în jurul capului. Această tehnică este utilă când medicul stomatolog are nevoie să îți verifice molarii de minte, pentru a investiga anumite probleme ale maxilarului sau pentru a planifica un implant dentar.

Periapicală 

Această tehnică se concentrează pe doi dinți complet ieșiți, de la rădăcină până la coroană.

Radiografiile extraorale pot fi utilizate atunci când medicul stomatolog suspectează că ar putea exista probleme în zonele din afara gingiilor și dinților, cum ar fi maxilarul.

Specialistul în radiologie te va ghida prin fiecare pas al procesului de radiografie dentară. Vei fi instruit să rămâi nemișcat, în timp ce imaginile sunt înregistrate. Distanțierele (suporturile de film), dacă sunt folosite, vor fi mutate și ajustate în cavitatea ta bucală pentru a obține imaginile adecvate.

La fel ca periajul și folosirea aței dentare, efectuarea regulată a radiografiilor dentare este o parte integrantă a sănătății tale orale generale.

Radiografiile pot fi efectuate ori de câte ori medicul stomatolog sau medicii specialiști consideră că este nevoie pentru a-ți putea trata corect și cu succes dinții. Asigură-te că vii la controlul stomatologic de rutină odată la 6 luni și spune-i medicului stomatolog dacă ai dureri dentare sau simți alte neplăceri la nivelul dinților sau gingiilor.

Ce este tomografia dentară (CBCT)?

Tomografia dentară computerizată sau tomografia computerizată cu fascicul conic (CBCT - cone beam computed tomography) este un tip special de echipament utilizat atunci când radiografiile dentare nu sunt suficiente pentru a putea efectua cu succes un anumit tratament dentar. 

Medicul stomatolog poate folosi această tehnologie pentru a produce imagini tridimensionale (3D) ale dinților, țesuturilor moi, căilor nervoase și osului de la nivelul cavității bucale, totul într-o singură scanare. Imaginile obținute cu CBCT permit o planificare mult mai amănunțită și mai precisă a tratamentului dentar.

Această procedură nu necesită pregătire specială. Spune-i medicului stomatolog dacă există posibilitatea să fii însărcinată. De asemenea, ți se poate cere să lași la intrarea în camera de radiografie ceasuri sau alte bijuterii. După procedura de tomografie dentară, le poți lua înapoi.

Când este necesară tomografia dentară?

CT cu fascicul conic este utilizat în mod obișnuit pentru planificarea tratamentelor dentare și pentru cazuri mai complexe care implică:

  • Planificarea chirurgicală pentru dinții impactați (măsele de minte care nu au erupt);
  • Plasarea corectă a implanturilor dentare;
  • Evaluarea maxilarului, sinusurilor, canalelor nervoase;
  • Determinarea structurii osoase și a orientării dinților;
  • Localizarea originii durerii dentare.
Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

OPT (ortopantomografie)
90
CEPH (teleradiografie de profil)
90
Craniu PA
90
Semi-axială
90
CBCT uni-dentar
150
CBCT segmentar
200
CBCT semiarcadă
180
CBCT arcadă
250
CBCT bimaxilar
350
CBCT ATM bilateral
300
CBCT sinusuri maxilare
250
Pachet ortodontic 1 (OPG + CEPH)
170
Pachet Ortodontic 2 (CBCT BIMAXILAR+CEPH)
430

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.