Fațete dentare Cluj

Fațetele dentare sunt învelișuri subțiri realizate din materiale de culoarea dinților, în mod personalizat pentru fiecare pacient. Acestea sunt concepute pentru a acoperi suprafața frontală a dinților pentru a le îmbunătăți aspectul.

Fațete dentare Cluj

Fațetele dentare pot fi folosite pentru a trata o serie de probleme dentare diferite, inclusiv dinții ciobiți, rupți, decolorați sau cu pete rezistente la tratamentul de albire profesională în cabinet.

Un pacient poate primi doar o fațetă dentară în cazul unui dinte rupt sau ciobit, în timp ce alți pacienți decid să își pună între patru și opt fațete dentare pentru a crea un zâmbet uniform și simetric. Fațetele dentare sunt cel mai frecvent aplicate pe dinții din față de sus, deoarece acești dinți sunt vizibili și responsabili de frumusețea zâmbetului.

Fațetele dentare pot fi realizate din ceramică, zirconiu sau din material compozit. Fațetele dentare din ceramică redau cel mai bine transluciditatea dinților și proprietatea lor de reflectare a luminii.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt învelișuri subțiri realizate din materiale de culoarea dinților, în mod personalizat pentru fiecare pacient. Acestea sunt concepute pentru a acoperi suprafața frontală a dinților pentru a le îmbunătăți aspectul. Aceste foițe subțiri sunt lipite de partea din față a dinților, schimbându-le culoarea, forma, dimensiunea sau lungimea.

Cine este un candidat pentru fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt folosite pentru a trata următoarele probleme dentare:

  • Dinți rupți sau ciobiți;
  • Pete dentare sau colorații neuniforme care nu pot fi îndepărtate prin albirea profesională în cabinet;
  • Spații între dinți;
  • Dinți mai mici decât restul;
  • Dinții cu o formă neobișnuită;
  • Dinții care sunt decolorați din cauza petelor cauzate de unele medicamente sau a fluorului în exces;
  • Dinții uzați;
  • Dinți nealiniați;
  • Dinții neuniformi.

Tipuri de fațete dentare

Fațetele dentare sunt cel mai frecvent realizate din ceramică emax, zirconiu sau material compozit.

Fațetele dentare care necesită o pregătire mai atentă a dinților se numesc fațete dentare prep. 

Dar există și fațete dentare care sunt plasate fără pregătirea dinților, fiind aplicate printr-un proces diferit. Acestea sunt fațete dentare non-prep.

Aplicarea fațetelor dentare prep implică de obicei șlefuirea structurii dintelui. Acest lucru permite plasarea corectă a fațetelor dentare. Reducerea suprafeței dentare depinde și de numărul de dinți pentru care se dorește fațete dentare. 

Pe de altă parte, fațetele non-prep pot necesita proceduri minime de pregătire a dinților.

Etapele pentru realizarea fațetelor dentare

Înainte de a obține fațetele dentare, vei avea o discuție preliminară cu medicul stomatolog pentru a discuta ce opțiuni sunt potrivite pentru tine și câte fațete dentare vei dori să ai. 

În unele cazuri, dacă dinții nu sunt aliniați, poate fi necesar să porți un aparat dentar înainte ca medicul stomatolog să poată aplica fațetele dentare.

În cadrul primei programări ți se vor efectua radiografii dentare pentru a evalua starea de sănătate a dinților tăi. 

Aceștia vor fi atent evaluați, pentru a detecta eventuale semne de carii sau alte afecțiuni dentare. Dacă dinții tăi au carii dentare, acestea vor trebui tratate înainte de aplicare fațetelor dentare.

Pentru a obține dimensiunile exacte, medicul stomatolog va modela suprafața dentară pe care urmează să fie aplicate fațetele dentare. Apoi, dentistul va prelua o amprentă exactă a dinților tăi. Acest model va fi folosit în laboratorul dentar pentru a realiza fațetele dentare personalizate, pentru ca acestea să se potrivească perfect pe dinții tăi. 

În perioada de timp în care fațetele dentare vor fi realizate în laboratorul dentar, vei putea avea fațete dentare provizorii.

Când fațetele dentare vor fi gata, vei veni la clinica stomatologică pentru a le proba. În cadrul acestei întâlniri medicul stomatolog va plasa fațetele dentare pe dinți pentru a examina modul în care se potrivesc și culoarea lor. 

În continuare, dinții tăi vor fi pregătiți pentru a primi fațetele dentare. Medicul dentist va realiza o igienizare dentară temeinică; această procedură este importantă, deoarece împiedică bacteriile să rămână prinse sub fațetele dentare.

Pe fațetele dentare se aplică un material special de lipire. Odată ce fațetele dentare sunt poziționate corespunzător pe dinții tăi, medicul dentist va folosi o lumină specială pentru a activa substanțele din materialul de cimentare, făcându-l să se întărească foarte rapid. 

Ultimii pași implică îndepărtarea oricărui exces de material, verificarea mușcăturii și efectuarea oricăror ajustări necesare.

Fațete dentare – beneficii

Cel mai mare beneficiu al fațetelor dentare este îmbunătățirea aspectului dinților, oferindu-ți un zâmbet mai luminos, mai uniform și mai frumos. 

Fațetele dentare oferă următoarele avantaje:

  • Conferă un aspect natural dinților;
  • Materialele din care sunt realizate fațetele dentare sunt foarte bine tolerate de gingii;
  • Fațetele dentare sunt rezistente la pete;
  • Se poate selecta o culoare a fațetelor dentare pentru a face dinții întunecați să arate mai albi;
  • Fațetele dentare sunt puternice și arată foarte bine pe dinți.

În funcție de tipul de material din care sunt realizate și cu o igienă orală foarte bună, fațetele dentare pot dura mai mult de 15 ani. Fațetele dentare pot fi privite ca pe o investiție în urma căreia vei fi încrezător în zâmbetul tău. 

Care este diferența dintre fațete dentare și coroane dentare?

Între fațetele dentare și coroanele dentare există diferențe semnificative. Fațetele dentare acoperă suprafața frontală a dintelui, în timp ce coroanele dentare acoperă întregul dinte. Fațetele sunt, de asemenea, mai subțiri decât coroanele.

Fațetele dentare sunt mai puțin invazive. Dacă ai nevoie de o coroană dentară, medicul stomatolog va trebui să șlefuiască mai mult dintr-un dinte pentru a-l pregăti pentru coroana dentară, decât ar fi necesar pentru aplicarea unei fațete dentare.

Informații generale

Fațetele dentare îmi afectează dinții?

Răspunsul este nu, fațetele dentare nu îți afectează dinții. Atâta timp cât fațetele dentare sunt aplicate și întreținute corespunzător, dinții tăi naturali sunt bine protejați.

De câte fațete dentare am nevoie?

În cele mai multe cazuri, fațetele sunt plasate peste dinții de sus, deoarece aceștia sunt cei care se observă cel mai mult atunci când vorbești și zâmbești. Dacă există un caz de traumatism dentar la un singur dinte, atunci o singură fațetă poate fi tot ceea ai avea nevoie. În schimb, dacă ești în căutarea unei refaceri complete a zâmbetului, îți poți aplica între 4-8 fațete dentare.

Poate intra mâncare sub fațetele dentare?

Nu, resturile alimentare nu pot intra sub fațetele dentare.

Fațetele dentare se colorează în timp?

După ce tu împreună cu medicul stomatolog vei alege culoarea pentru fațetele dentare și acestea vor fi personalizate conform nevoilor tale, fațetele dentare nu își vor schimba culoarea.

Ce pot să mănânc cu fațete dentare?

În timpul în care vei purta fațetele dentare provizorii, încearcă să eviți alimentele mai tari sau mai crocante. Așa cum orice suprasolicitare a dinților naturali poate fractura un dinte, la fel se poate întâmpla și cu fațetă dentară. Per ansamblu nu există restricții alimentare în cazul purtării fațetelor dentare. Tot ce trebuie să faci este să ai grijă de fațetele dentare la fel cum ai grijă de dinții tăi.

Cum trebuie să întrețin fațetele dentare?

Fațetele dentare nu necesită îngrijire specială. Tot ce trebuie să faci este să urmezi o igienă orală completă: periajul dentar, folosirea aței dentare și clătirea cu o apă de dentară.

Recomandări atunci când porți fațete dentare:

  • Nu mesteca obiecte dure precum pixurile, gheața;
  • Nu folosi dinții pentru a deschide capacele băuturilor răcoritoare;
  • Dacă scrâșnești din dinți noaptea (bruxism), este recomandat să mergi la cabinetul stomatologic pentru a primi o gutieră de bruxism pe care să o porți noaptea;
  • Dacă practici sporturi de contact, ar trebui să porți o apărătoare de gură.

Ce durată de viață au fațetele dentare?

Depinde de tipul de fațete dentare pe care le porți, cu îngrijirea și atenția corespunzătoare, fațetele din compozit durează de obicei între 5-7 ani, iar fațetele de ceramică durează 10-15 ani.

Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Fațetă de ceramică (veneer)
1600

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.

Blog

Articole recente

Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.

Fatete dentare sau obturatii din compozit

Obturatiile dentare pot fi soluția pentru o gama larga de probleme dentare, cum ar fi cariile, fracturile dentare, eroziunile de smalț, discromiile (schimbarea culorii dintelui), închiderea diastemelor (strunga) și a tremelor, refacerea punctelor de contact sau schimbarea formei coroanelor dentare.