Parodontoză Cluj

Parodontoza este o boală a gingiilor. Aceasta este declanșată de microorganisme bacteriene și implică o inflamație cronică severă care dăunează țesutului moale. Fără tratament, parodontoza provoca leziuni permanente ale țesuturilor din jurul dinților și ale osului de susținere. Dinții încep să se slăbească și în cele din urmă se pot pierde.

Tratament parodontoză Cluj

La mulți oameni, parodontoza este un proces gradual care are loc de-a lungul multor ani. Se estimează că aproximativ 70% din pierderea dinților la pacienții adulți este cauzată de parodontoză.

Vestea bună este că detectată și tratată la timp, parodontoza poate fi oprită și sănătatea gingiilor poate fi restabilită.

Ce este parodontoza/boala parodontală?

Parodontoza este o boală a gingiilor. Aceasta este declanșată de microorganisme bacteriene și implică o inflamație cronică severă care dăunează țesutului moale. Fără tratament, parodontoza provoca leziuni permanente ale țesuturilor din jurul dinților și ale osului de susținere. Dinții încep să se slăbească și în cele din urmă se pot pierde.

Acest lucru poate duce apoi la probleme care țin de mestecatul alimentelor, de vorbire, precum și la deteriorarea estetică a zâmbetului tău.

Ce factori de risc predispun apariția parodontozei? 

Există mai mulți factori care cresc șansele de a dezvolta parodontoză și pot determina boala să progreseze. Printre factorii comuni de risc se numără:

Fumatul

 • Fumătorii sunt mai susceptibili de a dezvolta parodontoză;
 • În cazul fumătorilor, parodontoza progresează mult mai rapid și este însoțită de pierderea mai rapidă a dinților;
 • Chiar și cu o bună igienă orală la domiciliu, fumătorii pot experimenta pierderi osoase mai mari și șansa de a dezvolta pungi gingivale care adăpostesc un număr mai mare de bacterii dăunătoare;
 • Tratamentele parodontale (de exemplu, implanturi și grefe de gingie sau os) au mai puțin succes la fumători, deoarece vindecarea este în general mult mai grea.

Predispoziția genetică

 • Unii pacienți pot avea o predispoziție genetică mai mare la bolile gingivale;
 • Modul în care sistemul imunitar reacționează la bacteriile dăunătoare poate diferi de la un pacient la altul, din cauza diferențelor genetice. Drept urmare, nu toți pacienții dezvoltă aceleași simptome de parodontoză.

Vârsta

 • În cazuri foarte rare, parodonoza poate debuta la vârsta de 18 ani sau mai devreme;
 • Majoritatea cazurilor se dezvoltă după vârsta de 35 de ani;
 • Deoarece boala progresează de obicei lent, cei afectați nu depistează primele probleme decât prea târziu;
 • La pacienții de vârsta a doua, consecințele parodontozei pot fi mai grave, în ceea ce privește pierderea osoasă și pierderea dinților.

Diabetul de tip 2

 • Diabeticii a căror glicemie nu este controlată prezintă un risc mai mare de a dezvolta parodontoză;
 • Este important ca pacienții cu diabet să fie examinați de un medic stomatolog pentru a vedea dacă au o predispoziție la parodontoză.

Dieta necorespunzătoare

 • O dietă bogată în alimente procesate și carbohidrați rafinați poate favoriza inflamația gingiilor și dezvoltarea parodontozei;
 • O dietă necorespunzătoare poate crește și riscul de diabet, care poate crește posibilitatea apariției parodontozei.

Stresul

 • Stresul poate slăbi sistemul imunitar și poate reduce rezistența gingiilor la bacteriile dăunătoare;
 • Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot fi mai susceptibile la boli ale gingiilor.

Cauze parodontoză

Parodontoza este întotdeauna cauzată de acumularea de bacterii sub formă de placă dentară. În cavitatea bucală pot trăi peste 700 de specii diferite de bacterii, dintre care majoritatea sunt complet inofensive. Atunci când nu îți cureți dinții suficient de bine, depunerile bacteriene se acumulează lângă gingii, formând o placă, iar acest lucru favorizează un mediu perfect pentru unele bacterii mai periculoase. Drept urmare, apărarea naturală a organismului poate fi compromisă.

Dacă această placă bacteriană nu este îndepărtată prin periaj, pe ea se depun minerale și se formează un depozit dur pe dinte numit tartru. Prezența tartrului încurajează deplasarea plăcii bacteriene spre rădăcinile dinților. Acest lucru duce la o slăbire a rădăcinii dinților și la crearea unui spațiu numit buzunar parodontal între dinte și gingie. Acest buzunar este un loc ideal pentru ca bacteriile dăunătoare să se adune și să se înmulțească, ceea ce favorizează dezvoltarea bolii.

Severitatea și viteza cu care progresează parodontoza depind de factori precum:

 • Numărul și tipul de bacterii prezente în cavitatea bucală;
 • Sistemul imunitar al pacientului;
 • Prezența sau absența factorilor de risc (de exemplu, fumatul, diabetul);
 • Factorii genetici.

De exemplu, cu cât bacteriile sunt mai agresive și cu cât răspunsul imunitar al pacientului este mai slab, cu atât boala parodontală va fi mai activă. 

Cum îți dai seama că ai parodontoză? Simptome parodontoză

Parodontoza începe întotdeauna cu inflamarea gingiilor, cunoscută sub numele de gingivită. Unul dintre primele semne este că gingiile îți sângerează când te speli pe dinți. Gingiile pot părea roșii și umflate și este posibil să observi un strat decolorat de placă bacteriană pe dinți. Dacă nu este îndepărtată printr-o curățare adecvată a dinților, această placă se va mineraliza, transformându-se în depozite dure cunoscute sub numele de tartru, care nu pot fi îndepărtate cu periuța de dinți.

Lăsată netratată, gingivita se poate transforma în parodontoză, o boală gingivală mai gravă. Adesea, parodontoza se poate instala fără semne evidente care să te alerteze, dar este posibil să observi modificări precum:

 • Sângerare gingivală destul de abundentă, care poate fi provocată de periajul dinților sau de mâncare, sau poate fi chiar spontană;
 • Respirație urât mirositoare;
 • Modificări în poziționarea dinților în maxilare;
 • Dinții par mai lungi (gingiile încep să se retragă);
 • Durere de dinți;
 • La fumători, sângerarea gingiilor poate fi mai puțin vizibilă. Acest lucru e cauzat de efectul nicotinei asupra vaselor de sânge, astfel progresul bolii poate fi mai greu de observat de pacient.

Pacienții de multe ori nu observă prezența parodontozei până la vârsta de 40 sau 50 de ani, moment în care s-ar putea să se fi produs daune ireversibile. Cu toate acestea, un medic stomatolog poate detecta semnele bolii mult mai devreme, în timpul unei examinări dentare de rutină și poate monitoriza starea parodontală. La Angelescu Dental Clinic din Cluj-Napoca te putem ajuta cu toată încrederea în cazul acestor probleme dentare. Fă-ți o programare cât mai curând și solicită-i medicului stomatolog o examinare parodontală ca parte a controlului stomatologic periodic.

Care e diferența dintre gingivită și parodontoză?

Gingivita este o inflamație care e limitată la linia gingiei, în timp ce parodontoza poate afecta țesuturile din jurul dinților și osul de susținere a dintelui.

În cazul gingivitei, nu există încă nicio pierdere a structurii care îți susține dintele. Acest lucru înseamnă că un proces de igienizare profesională în clinica stomatologică și apoi o bună igienă orală la domiciliu pot opri gingivita, iar gingiile se vor recupera și vor redeveni sănătoase.

În cazul parodontozei, situația este diferită. Odată ce inflamația a cauzat pierderea osoasă, această daună poate fi reparată foarte greu.

Tratament parodontoză

În urma unei evaluări complete în clinica stomatologică, poate fi posibilă oprirea progresului bolii parodontale. Eliminarea plăcii bacteriene și stabilirea unor practici excelente de igienă orală reprezintă primele măsuri care trebuie luate. Există și alte măsuri care pot fi luate pentru a asigura tratamentul de succes al parodontozei:

Igienizare profesională completă 

Toate depozitele bacteriene (placă și tartru) vor fi îndepărtate din zonele accesibile și mai puțin accesibile ale dinților, iar apoi dinții sunt lustruiți și tratați cu fluor.  

Terapia cu antibiotice

În unele cazuri, medicul stomatolog poate să îți prescrie antibiotice pentru a trata infecțiile active și persistente ale gingiilor care nu au răspuns la măsurile de igienă orală.

Terapie chirurgicală 

Uneori, se poate efectua o procedură chirurgicală pentru a îndepărta depunerile din pungile parodontale și pe suprafețele rădăcinilor dinților. Aceste zone sunt inaccesibile pentru periuța și ața dentară, astfel încât inflamația va rămâne acolo. Sub anestezie locală, gingia este ridicată și suprafețele rădăcinilor sunt curățate pentru a se asigura că toate bacteriile sunt îndepărtate. Uneori este posibil să se trateze pierderea osoasă în același timp folosind un tratament regenerativ special. 

Îngrijire ulterioară – terapie parodontală de susținere

Succesul pe termen lung al tratamentului parodontal depinde de doi factori: igiena orală exemplară a pacientului și îngrijirea regulată din partea medicului stomatolog. Tratamentul parodontal necesită cooperarea ta deplină în practicile zilnice de igienă orală și participarea la programările de la cabinetul stomatologic, pentru monitorizare sau tratamente adiționale.

Cum previi parodontoza?

Inflamația gingiilor poate fi prevenită. Bolile gingiilor – gingivita și parodontoza – pot fi combătute prin îngrijirea dinților și gingiilor. Acest lucru presupune adoptarea unei bune practici în igiena orală zilnică și efectuarea periodică a controalelor stomatologice (cel puțin de două ori pe an).

Elementele de bază ale unei bune igiene orale sunt:

 • Spală-ți dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, folosind o periuță de dinți manuală sau electrică. Curăță spațiile dintre dinți cel puțin o dată pe zi, folosind perii interdentare și ață dentară; 
 • După ce îți speli dinții, poți folosi apă dentară, pentru a preveni acumularea plăcii. Întreabă medicul stomatolog ce apă dentară ar fi cea mai ar fi potrivită pentru situația ta;
 • Trebuie acordată o atenție deosebită curățării temeinice în jurul dinților mai înghesuiți, în jurul obturațiilor, coroanelor și protezelor dentare, deoarece placa se acumulează cu ușurință în aceste locuri;
 • În cazul în care depozite de placă rămân pe dinți și se mineralizează, transformându-se în tartru, acestea trebuie îndepărtate prin intermediul procedurii de detartraj. Medicul stomatolog poate identifica aceste depuneri și le poate îndepărta ca parte a procesului de igienizare dentară profesională, efectuată în cabinet;
 • Abordarea factorilor de risc poate ajuta, de asemenea, la prevenirea apariției parodontozei. Așadar, încercarea renunțării la fumat, evitarea sau reducerea stresului, o dietă sănătoasă și exercițiile fizice pot juca un rol în susținerea unei bune igiene orale, care va preveni apariția parodontozei;
 • Un lucru important de știut este că fără acumularea în timp a plăcii bacteriene, parodontoza nu va apărea. 
Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Chiuretaj subg. în câmp închis
150/defect
Chiuretaj subg.în câmp deschis
250/defect
Imobilizare cu atelă/ dinte
300
Adiție EMDOGAIN Straumann
1000/defect
Adiție EMDOGAIN Straumann si OS
1500/defect
Gingivectomie per dinte/ grup frontal
100/500
Gingivoplastie
500
Grefă de conjunctiv/dinte
1000
Grefă totală
1000

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.