Reconstrucție osoasă Cluj

Reconstrucția osoasă este o procedură chirurgicală care are ca scop redobândirea volumului și densității zonelor maxilarului în care a avut loc pierdere osoasă. Materialul folosit pentru reconstrucția osoasă poate fi luat din propriul corp al pacientului și este reprezentat de țesut osos din alte zone, precum zona bărbiei sau a mandibulei.

Ce este reconstrucția osoasă?

Reconstrucția osoasă este o procedură chirurgicală care are ca scop redobândirea volumului și densității zonelor maxilarului în care a avut loc pierdere osoasă. Materialul folosit pentru reconstrucția osoasă poate fi luat din propriul corp al pacientului și este reprezentat de țesut osos din alte zone, precum zona bărbiei sau a mandibulei.

De ce sunt necesare reconstrucțiile osoase?

Reconstrucția osoasă este o procedură efectuată pentru a repara, regenera sau crește cantitatea de os din zonele maxilarului în care osul s-a pierdut în timp din diverse cauze (dinți lipsă, boala parodontală) sau în care este nevoie de sprijin suplimentar.

Reconstrucția osoasă este uneori necesară dacă urmează să fie făcute proceduri precum implanturile dentare sau dacă pierderea osoasă afectează sănătatea gingiilor și a dinților din apropiere.

Osul poate fi luat din altă parte a corpului și fuzionat chirurgical cu osul existent în maxilar. În unele cazuri se folosește material osos din alte surse sau material osos sintetic.

Diverse tipuri de proceduri

Grefă osoasă

Există mai multe moduri prin care se poate face grefarea osoasă dentară, dar procedura de bază este aceeași: un medic specialist în chirurgie maxilo-facială face o incizie în maxilar și grefează (atașează) alt material osos de maxilar.

O grefă osoasă dentară se face de obicei dacă un pacient și-a pierdut unul sau mai mulți dinți adulți sau are o boală gingivală. Ambele afecțiuni pot cauza pierderea osoasă a maxilarului.

Pentru grefarea osoasă dentară se poate folosi țesut osos de la pacient. Această procedură este cunoscută sub denumirea de autogrefă. Autogrefele osoase măresc suportul osos în maxilar, promovează o vindecare mai rapidă și formarea de țesut osos nou.

Pentru grefa osoasă se folosesc și alte surse de material. Fiecare dintre aceste surse au propriile avantaje și riscuri:

  • Autogrefă – implică os din propriul corp al pacientului;
  • Allogrefă – această grefă folosește țesut osos de la o altă persoană;
  • Xenogrefă – această grefă implică os de la altă specie, cum ar fi bovine;
  • Alloplast – această grefă folosește materiale sintetice, cum ar fi substanțe pe bază de calciu.

Cine este un candidat bun pentru o grefă osoasă dentară?

Câteva dintre cele mai comune motive pentru care este posibil să ai nevoie de o grefă osoasă dentară implică:

Implant dentar 

Unii pacienți care urmează să primească un implant dentar sunt candidați pentru grefele osoase dentare.

Implanturile dentare sunt rădăcini artificiale în formă de șuruburi care sunt plasate în osul maxilarului. O coroană care se potrivește cu restul dinților tăi este apoi plasată deasupra implantului.

Adesea, grefarea osoasă este necesară pentru a oferi o bază suficient de puternică pentru un implant. 

Dinți lipsă sau boli gingivale

Chiar dacă nu vei primi un implant dentar, grefarea osoasă dentară poate fi necesară pentru a susține o secțiune a maxilarului care și-a pierdut din țesutul osos, din cauza lipsei dinților sau a bolilor gingivale.

Pierderea osoasă poate începe să afecteze dinții din apropiere și țesutul gingiilor. Stabilizarea maxilarului cu o grefă osoasă poate ajuta la prevenirea pierderii ulterioare a osului și a complicațiilor de sănătate dentară pe termen lung.

Dacă boala gingivală nu este gestionată eficient, poate duce la pierderea în continuare a dinților. Citește aici mai multe despre bolile gingivale.

Pierderea osoasă

Alți pacienți care pot fi candidați pentru grefele osoase dentare sunt cei afectați de pierderea osoasă. Pierderea osoasă la nivelul maxilarului este mai frecventă în rândul pacienților de vârsta a doua.

Dacă un pacient de orice vârstă a suferit traume la nivelul maxilarului, poate avea nevoie de o grefă osoasă dentară.

Cum se face procedura de grefă osoasă dentară?

Procedura de grefă osoasă dentară presupune următoarele etape:

  • Vei primi anestezie înainte de procedura de grefare osoasă;
  • Se va pregăti zona care urmează să fie tratată;
  • Medicul specialist chirurg  maxilo-facial va face o incizie în gingie pentru a o separa de zona osoasă în care urmează să fie plasată grefa;
  • Medicul specialist chirurg maxilo-facial va plasa materialul osos între două secțiuni de os care trebuie să crească împreună; 
  • Grefa de os va fi fixată și asigurată cu un material adeziv;
  • Incizia va fi apoi cusută pentru a începe vindecarea.

Sinus lift Cluj

Procedura de sinus lift poate fi recomandată de medicul stomatolog atunci când un pacient dorește un implant dentar, dar nu dispune de suficient os la nivelul maxilarului pentru a fixa implantul.

Un sinus lift se referă la augmentarea sau ridicarea sinusului maxilar pentru a face mai mult loc pentru un țesut osos nou. Sinusurile maxilare sunt cavități umplute cu aer care sunt situate chiar deasupra porțiunii din spate a maxilarului superior. Prin ridicarea sinusului și altoirea osului, medicul specialist chirurg va avea la dispoziție mai mult os pentru a plasa un implant dentar.

Dacă un pacient nu are suficient os la nivelul maxilarului superior, implantul nu se va putea ancora corect și nu va putea îndeplini anumite sarcini mai solicitante, cum ar fi mestecatul alimentelor.

Implantul dentar va putea fi inserat la 4-6 luni după operația de sinus lift, timp în care se va forma fuziunea osoasă și țesutul va crește.

Tipuri de sinus lift

  • Sinus lift intern – este o intervenție mai simplă, deoarece este făcută direct prin canalul care s-a creat pentru a insera implantul dentar;
  • Sinus lift extern – sub anestezie locală, o mică zonă osoasă este deschisă în partea laterală a maxilarului superior din spate. Membrana mucoasă este ridicată cu grijă, iar apoi sunt plasate materialele de substituire osoasă în zona creată, care vor fi absorbite și înlocuite de propriul os al pacientului.

Cum se face operația de sinus lift?

  • Ți se va administra un anestezic local pentru confortul tău în timpul procedurii;
  • Medicul specialist chirurg maxilo-facial va face incizii în partea din spate a țesutului gingival și va expune osul;
  • Medicul specialist chirurg maxilo-facial va tăia o zonă mică a osului, având grijă să evite membranele sinusurilor;
  • Medicul specialist chirurg maxilo-facial va ridica porțiunea tăiată a osului în cavitatea sinusală, ridicând membrana;
  • Medicul specialist chirurg maxilo-facial va aplica materiale de grefă osoasă în zona creată. Aceste materiale constau fie în țesut osos preluat de la pacient, de la o altă persoană sau țesut osos de origine animală ori material osos sintetic; 
  • Medicul specialist chirurg maxilo-facial va aplica suturi pentru a închide inciziile din gingii;
  • În urma procedurii, medicul specialist chirurg maxilo-facial îți va oferi instrucțiuni pentru a te ghida în procesul de recuperare.

Fibrină bogată în trombocite (PRF)

Pentru a stimula dezvoltarea țesuturilor osoase la pacient se poate utiliza un biomaterial numit PRF (plateled rich fibrin). 

PRF e derivat din sângele uman, parte dintr-un concentrat de trombocite obținut în urma realizării tehnicii PRP (tehnica vampir), printr-o centrifugă de separare. Astfel, PRF este un produs secundar al procedurii PRP. Utilizarea sa este destul de comună în medicina stomatologică pentru vindecarea în intervenții chirurgicale și pentru regenerarea țesuturilor osoase. 

PRF este un biomaterial de vindecare cu un mare potențial pentru regenerarea osoasă și a țesuturilor moi, fără reacții inflamatorii, care utilizat individual sau împreună cu o procedură chirurgicală de reconstrucție osoasă poate ajuta la recuperarea și creșterea osoasă.

Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Adiție osoasă/pe implant
1800
Platelet Rich Fibrin � PRF
500

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.