Proteza dentara Cluj

Protezele dentare sunt dinți și gingii artificiale care sunt create de medicii stomatologi pentru a înlocui dinții naturali pierduți. Protezele dentare pot să fie complete sau parțiale, ceea ce înseamnă că pot înlocui toți dinții de pe linia superioară sau inferioară a cavității bucale, sau doar câțiva dinți care lipsesc. Indiferent de tipul de proteză de care ai nevoie, acestea vor fi personalizate pentru a ți se potrivi perfect pe gingii.

Proteza dentară reprezintă una dintre cele mai vechi și eficiente soluții pentru înlocuirea dinților pierduți, indiferent de cauză. Adaptate pentru a se potrivi fiecărui pacient, protezele dentare sunt proiectate pentru a oferi un aspect și o funcționalitate a danturii cât mai naturale. Mulți pacienți aleg să poarte proteze dentare pentru a înlocui dinții lipsă, astfel încât să se poată bucura de o dietă sănătoasă și să zâmbească cu încredere. Pe termen lung, protezele au un impact major asupra calității vieții, îmbunătățind abilitatea de mestecare, claritatea în vorbire și estetica facială.

Ce este o proteză dentară?

Protezele dentare sunt dinți și gingii artificiale care sunt create de medicii stomatologi pentru a înlocui dinții naturali pierduți. Protezele dentare pot să fie complete sau parțiale, ceea ce înseamnă că pot înlocui toți dinții de pe linia superioară sau inferioară a cavității bucale, sau doar câțiva dinți care lipsesc. Indiferent de tipul de proteză de care ai nevoie, acestea vor fi personalizate pentru a ți se potrivi perfect pe gingii.

Când și cui îi este recomandată o proteză dentară 

Proteza dentară reprezintă o soluție individuală pentru acei pacienți cu edentație totală sau parțială. O proteză dentară poate înlocui toți dinții naturali din maxilarul superior sau inferior sau poate umple spațiile lăsate de dinții lipsă. Dincolo de funcționalitate, protezele pot aduce și beneficii estetice, restabilind conturul facial și oferind pacientului un zâmbet complet. În unele cazuri, protezele pot fi o opțiune mai accesibilă financiar comparativ cu alte tratamente dentare.

Tipuri de proteze dentare 

Există mai multe tipuri de proteze dentare, în funcție de nevoile pacientului și de numărul de dinți care trebuie înlocuiți. De asemenea, protezele se diferențiază în funcție de materialul din care sunt concepute. Alegerea tipului dorit de proteză dentară depinde de nevoile și preferințele pacientului, precum și de sfatul medicului stomatolog.

Proteza dentară parțială 

O proteză parțială este concepută pentru a umple golurile lăsate de unul sau mai mulți dinți lipsă. Proteza parțială se fixează în spațiul lipsă dintre dinții tăi și poate fi îndepărtată cu ușurință.

Proteza dentară totală 

O proteză dentară totală sau completă se poate aplica dacă toți dinții tăi, superiori sau inferiori, au fost  îndepărtați. Proteza se va potrivi perfect peste gingiile tale.

Proteza dentară mobilă

Proteza dentară mobilă este un model clasic de proteză dentară, care poate să fie scoasă de pacient pentru curățarea ei. Pentru fixarea protezei dentare mobile se pot folosi adezivi speciali pentru proteze.

Proteza dentară fixă (pe implanturi)

Proteza dentară fixă pe implanturi este o soluție mai modernă. Aceasta se fixează pe implanturi dentare (6 implanturi dentare se aplică pe maxilarul superior și 4 implanturi dentare sunt aplicate pe maxilarul inferior). Pe aceste implanturi este apoi fixată proteza dentară. În cazul acestei proteze dentare, igiena orală trebuie să fie una foarte bună. 

Proteza dentară scheletată 

Proteza dentară scheletată este folosită pentru a înlocui, de regulă, ultimii dinți care lipsesc din maxilarele pacientului. Aceasta este asemănătoare cu proteza dentară clasică. Proteza dentară scheletată e potrivită acelor pacienți cărora nu li se pot aplica un implant dentar. 

Proteza dentară Fast & Fixed 

Proteza dentară Fast & Fixed este o inovație pentru acei pacienți cu edentație totală (pacienți care și-au pierdut toți dinții), care pot fi candidați ai implanturilor dentare. Astfel, în urma aplicării unor implanturi cu formă mai specială (6 implanturi sus, pe maxilar și 4 implanturi jos, pe mandibulă), proteza Fast&Fixed se va fixa și te vei putea bucura de o dantură nouă și fixă.

Ce se întâmplă în timpul unei consultații pentru proteze dentare 

Întreg procesul de restaurare a funcționalității și a esteticii orale cu ajutorul protezelor dentare începe printr-o consultație cu medicul stomatolog sau protetician, în timpul căreia se evaluează starea actuală a sănătății orale a pacientului. Evaluarea inițială cuprinde o examinare detaliată a dinților rămași, a structurii osoase, a gingiilor și a țesuturilor moi ale gurii. În funcție de rezultatele evaluării, medicul va discuta cu pacientul despre cele mai potrivite opțiuni de protezare, adaptate nevoilor și preferințelor sale. Consultația inițială servește, de asemenea, ca o oportunitate pentru pacient de a pune întrebări și de a înțelege așteptările și responsabilitățile care vin odată cu purtarea unei proteze dentare.

După evaluare, dacă se decide că o proteză dentară este necesară, medicul va solicita efectuarea unor radiografii sau va efectua o amprentă a gurii, pentru a crea un model al maxilarelor pacientului. Modelul va fi esențial în confecționarea unei proteze care să se potrivească perfect și confortabil în cavitatea bucală. În funcție de tipul de proteză aleasă și de specificul fiecărui caz, amprenta poate fi detaliată pentru a captura nuanțele specifice ale structurii osoase și ale țesuturilor moi. 

Pe baza evaluării și a alegerii tipului de proteză, medicul va stabili un plan de tratament care poate include extracții dentare, tratamente gingivale sau alte proceduri, necesare înainte de confecționarea protezei. În ultima etapă, premergătoare confecționării protezelor dentare, medicul va discuta despre costurile implicate în realizarea protezei, iar pacientul va fi informat cu privire la opțiunile de finanțare disponibile. În final, medicul va oferi pacientului instrucțiuni privind îngrijirea protezei și cum să mențină o igienă orală corectă pentru a preveni problemele ulterioare.

Cât costă o proteză dentară în Cluj? Pret:

Prețul unei proteze dentare poate varia în funcție de mai mulți factori, printre care tipul protezei, materialele folosite sau complexitatea cazului. De asemenea, în cazul în care este necesar un tratament suplimentar, înainte de a insera proteza, costul poate crește. Pentru a obține o imagine clară asupra costurilor, vă recomandăm să vizitați pagina de tarife a clinicii.

Igiena orală când porți proteză dentară

După ce ai primit proteza dentară, medicul stomatolog te-ar putea sfătui să o porți în cea mai mare parte a zilei pentru a te obișnui cu ea. Seara, chiar înainte de a te culca, este recomandat să scoți proteza dentară. Acest lucru va permite gingiilor să se odihnească și maxilarului să se relaxeze. Un alt avantaj este că nu se vor acumula peste noapte bacterii la nivelul protezei dentare. Când îndepărtezi proteza dentară, cel mai bine este să o depozitezi într-o cantitate mică de apă pentru a preveni deformarea ei. 

Chiar și cu proteze dentare complete, trebuie să ai grijă de igiena orală. În fiecare dimineață și seară periază-ți gingiile, limba și cerul gurii cu o perie moale. Acest lucru elimină placa și ajută la circulația sângelui în cavitatea bucală. 

Dacă porți proteze parțiale, este important să îți cureți foarte bine dinții în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la oprirea cariilor și a bolilor gingivale, care pot duce la pierderea altor dinți.  Pentru a menține proteza în stare bună și a preveni acumularea bacteriilor, curățarea zilnică a protezei dentare este cel puțin la fel de importantă. Se recomandă spălarea protezei după fiecare masă cu ajutorul unei periuțe de dinți moale, fără pastă de dinți. Folosește soluții speciale pentru curățarea protezelor dentare sau apă sărată. Evită folosirea apei fierbinți, deoarece poate deforma proteza. Folosirea unor tablete curatare proteze dentare poate fi, de asemenea, recomandată.

Beneficii și riscuri dacă ai proteze dentare

Protezele dentare constituie o soluție eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți, care, la fel ca orice tratament medical sau dentar, se asociază nu doar cu beneficii, ci și cu potențiale riscuri. Din acest motiv, este important ca pacienții să fie informați și să cunoască atât avantajele, cât și potențialele dezavantaje, pentru a lua o decizie informată și a se bucura de o experiență cât mai pozitivă cu protezele lor dentare.

Beneficiile protezelor dentare

Protezele dentare aduc multiple beneficii pentru pacienții care au pierdut unul sau mai mulți dinți, restabilind nu doar funcționalitatea danturii, ci și aspectul plăcut al danturii. Protezele dentare redau capacitatea oamenilor de a interacționa și de a consuma alimente solide. De asemenea, protezele pot sprijini musculatura facială, îmbunătățind aspectul facial. Protezele dentare parțiale pot, de asemenea, să prevină deplasarea dinților învecinați în spațiul lăsat de dinții lipsă, prevenind astfel potențialele probleme de ocluzie care pot să apară din cauza unei alinieri incorecte a dinților. 

Riscurile protezelor dentare 

Problemele de menținere a protezelor dentare mobile în poziție fixă constituie una dintre principalele plângeri ale pacienților. Mișcarea sau alunecarea protezelor în timpul vorbirii sau al masticației nu numai că poate fi inconfortabil, dar poate și reduce eficiența masticării sau poate afecta claritatea vorbirii. Alte riscuri asociate cu purtarea protezelor dentare:

- resorbția osoasă (după pierderea dinților, osul maxilarului începe să se resoarbă sau să se atrofieze treptat, deoarece nu mai este stimulat de rădăcinile dinților, ceea ce poate duce la scăderea în volum a osului);

- modificarea aspectului facial (în urma resorbției osoase, trăsăturile faciale pot începe să se modifice, influențând negativ aspectul facial);

- iritarea gingiilor (o proteză care nu se potrivește corect sau care se deplasează constant poate cauza iritații sau ulcerații pe gingii);

- dificultăți de adaptare la proteze, mai ales în primele zile sau săptămâni. 

Întrebări frecvente privind protezele dentare

Cum să curăț proteza dentară?

Indiferent ce proteză dentară porți, aceasta trebuie curățată zilnic, la fel ca dinții naturali. Chiar dacă protezele dentare sunt formate din dinți artificiali, bacteriile, placa și tartrul se acumulează pe ele și pot dăuna gingiilor și dinților existenți.

Pentru a curăța proteza dentară, scoate-o din gură și trece-o sub un jet de apă călduță pentru a îndepărta orice particule de alimente care ar putea fi blocate între dinți, de-a lungul liniei gingiilor sau sub structură. Apoi periază proteza dentară cu o periuță de dinți foarte moale, folosind produs de curățare pentru proteze dentare. Nu folosi alți agenți de curățare decât cei recomandați de medicul stomatolog. De asemenea, nu folosi o periuță de dinți electrică, deoarece aceasta poate deteriora materialele protezei. După curățare, clătește bine proteza dentară.

Ce pot mânca cu proteza dentară?

La început, mâncatul va necesita puțină practică. Poți începe cu alimente moi, tăiate în bucăți. Mestecă încet, folosindu-te de toată suprafața protezei dentare. Pe măsură ce te vei obișnui cu proteza dentară, adaugă noi alimente zilnic, până când te vei întoarce la dieta ta normală.

La cât timp după extracție se poate pune proteza dentară?

De obicei, protezele dentare pot fi montate imediat după extracția dinților. Acestea se numesc proteze dentare imediate. Medicul stomatolog va lua în prealabil măsurători și amprente ale cavității tale bucale.

Astfel, cu ajutorul protezelor dentare imediate nu va trebui să rămâi fără dinți în timp ce gingiile tale se vindecă. În timpul procesului de vindecare, gingiile și zona osoasă se pot micșora, mai ales în primele luni după ce ți-au fost scoși dinții. Ca urmare, protezele dentare imediate ar putea avea nevoie de ajustări sau chiar de înlocuire.  

Medicul stomatolog te poate sfătui să aștepți până când gingiile sunt vindecate înainte de a-ți pune proteza dentară definitivă, deoarece acest lucru poate însemna uneori o potrivire mai bună după vindecare.

Proteza dentară sau implant dentar? 

Când trebuie să înlocuiești unul sau mai mulți dinți lipsă, ai câteva opțiuni la dispoziție, inclusiv proteza dentară și implantul dentar.

Alegerea soluției potrivite depinde de mai mulți factori, cum ar fi costurile, preferințele tale și aspecte care țin de partea stomatologică, cum ar fi numărul de dinți rămași.

Atât proteza dentară, cât și implantul dentar au propriile avantaje și dezavantaje, așa că este important să discuți aceste aspecte cu medicul stomatolog.

Atât proteza dentară, cât și implantul dentar contribuie în cele din urmă la aceleași scopuri:

Te ajută să te bucuri de alimentele preferate;

Susțin mușchii feței;

Îți îmbunătățesc vorbirea;

Cresc stima de sine și îți oferă un zâmbet frumos.

Există, însă, diferențe semnificative între cele două soluții dentare. 

Implantul dentar este de forma unui șurub și necesită suficient os în care să fie amplasat, după care este acoperit de o coroană dentară care va arăta ca un dinte natural. 

Un implant dentar se realizează prin extragerea unei rădăcini deteriorate. Odată ce rădăcina a fost îndepărtată, o rădăcină protetică este implantată adânc în os. Partea superioară va consta într-o coroană dentară, care va fi aplicată cu ajutorul unui bont protetic, odată cu osteointegrarea implantului dentar (formarea unui țesut osos în jurul implantului dentar).

La final, te vei alege cu un dinte nou-nouț.

Protezele dentare sunt dinți detașabili, protetici, creați personalizat pentru tine, indiferent de cât de mult țesut osos este prezent. 

Protezele dentare sunt făcute pentru a arăta ca dinții și gingiile naturale și sunt ținute în poziție cu un tip special de adeziv care le fixează de gingii.

Implanturile dentare sunt, de obicei, soluții sigure și eficiente pentru dinții lipsă. În schimb, protezele dentare pot cauza uneori neplăceri, cum ar fi faptul că nu stau pe loc sau provoacă răni la nivelul gingiilor.

Când ești gata să iei o decizie cu privire la viitorul sănătății tale dentare, următorii factori ți-ar putea influența decizia:

Densitatea osoasă – implantul dentar necesită o anumită cantitate de țesut osos pentru a fi susținut. Dacă ai pierdut țesut osos de-a lungul timpului, s-ar putea să nu fii un candidat pentru implantul dentar. Totuși, în unele cazuri se poate realiza procedura de adiție de țesut osos, prin care specialistul îți mărește țesutul osos în zona în care urmează să fie inserat implantul dentar;

Funcționalitate – implanturile dentare pot oferi un nivel de confort mult mai ridicat decât protezele dentare;

Igienă – implanturile dentare se îngrijesc asemeni dinților naturali. Dacă consideri că nu vei avea timp să îți cureți eficient proteza dentară, ar trebui să iei în considerare implantul dentar.

Pot să dorm cu proteza dentară?

Dentiști recomandă îndepărtarea protezei dentare pe timp de noapte, pentru a oferi țesuturilor orale posibilitatea de a se odihni și pentru a permite o bună irigare a sângelui în zona mucoasei bucale. Cu toate acestea, deși nu este recomandată, menținerea protezei în gură pe timp de noapte este posibilă. Pe termen lung, însă, un astfel de obicei poate crește riscul de infecții fungice, cum ar fi candidoza orală, iritații ale țesuturilor orale, carii dentare, cât și de deteriorare a protezei. 

În cât timp primesc proteza după amprentare?

Timpul trecut de la amprentarea propriu-zisă și până la primirea protezei dentare poate varia în funcție de tipul de proteză (protezele parțiale pot fi uneori realizate mai rapid decât cele totale), laboratorul în care este efectuată proteza, disponibilitatea clinicii sau complexitatea cazului. În general, pentru o proteză dentară clasică, pacienții pot aștepta de la câteva zile până la câteva săptămâni după amprentare. Pentru protezele dentare fixe, procesul este diferit, iar protezele pot fi disponibile după cel puțin 3-4 luni de tratament.

Cum știu care este cea mai bună proteză dentară pentru mine? 

Procesul de alegere a protezei potrivite începe întotdeauna printr-o consultație cu un medic stomatolog sau protetician. În urma consultației, medicul poate stabili starea actuală a dinților și pot face recomandări pentru tipul de proteză potrivit pentru nevoile pe care le aveți. În general, însă, factori precum bugetul personal sau preferințele estetice pot influența alegerea finală. 

Cât durează să mă obișnuiesc cu proteza dentară?

Timpul necesar pentru adaptarea cu o proteză dentară variază de la o persoană la alta, în funcție de sensibilitatea individuală și de complexitatea procedurii. Pentru unele persoane, procesul de adaptare poate dura doar câteva zile, în timp ce pentru alții poate dura câteva săptămâni sau chiar luni. 

Care este durata de viață a unei proteze dentare?

Durata de viață a unei proteze dentare variază în funcție de numeroși factori, inclusiv de calitatea materialelor folosite, modul de îngrijire a cavității orale și uzura generală. În medie, o proteză dentară poate dura între 7 și 10 ani sau chiar mai mult, în cazul în care sunt îngrijite și utilizate în mod adecvat. O durată de viață mai lungă a unei proteze dentare presupune urmarea cu strictețe a recomandărilor medicului stomatolog.

Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Proteză acrilică totală
2000
Proteză acrilică partiala
2000
Proteza semielastica
3000
Proteza totală ceramică
2500
Punte adezivă Maryland
300-600
Kemmeny
400
Rebazare proteza
400
Reparație proteză
200/element
Proteză scheletată
de la 3900
Proteza pe implante
1200-2400 euro
Curatare proteze pe implant
200-400

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.