Proteză dentară Cluj

Protezele dentare sunt dinți și gingii artificiale care sunt create de medicii stomatologi pentru a înlocui dinții naturali pierduți. Protezele dentare pot să fie complete sau parțiale, ceea ce înseamnă că pot înlocui toți dinții de pe linia superioară sau inferioară a cavității bucale, sau doar câțiva dinți care lipsesc. Indiferent de tipul de proteză de care ai nevoie, acestea vor fi personalizate pentru a ți se potrivi perfect pe gingii.

Proteză dentară Cluj

Mulți pacienți aleg să poarte proteze dentare pentru a înlocui dinții lipsă, astfel încât să se poată bucura de o dietă sănătoasă și să zâmbească cu încredere. 

Ce este proteza dentară?

Protezele dentare sunt dinți și gingii artificiale care sunt create de medicii stomatologi pentru a înlocui dinții naturali pierduți. Protezele dentare pot să fie complete sau parțiale, ceea ce înseamnă că pot înlocui toți dinții de pe linia superioară sau inferioară a cavității bucale, sau doar câțiva dinți care lipsesc. Indiferent de tipul de proteză de care ai nevoie, acestea vor fi personalizate pentru a ți se potrivi perfect pe gingii.

Când este recomandată proteza dentară?

Proteza dentară reprezintă o soluție individuală pentru acei pacienți cu edentație totală sau parțială. O proteză dentară poate înlocui toți dinții naturali din maxilarul superior sau inferior sau poate umple spațiile lăsate de dinții lipsă. 

Tipuri de proteze dentare

Proteza dentară parțială 

O proteză parțială este concepută pentru a umple golurile lăsate de unul sau mai mulți dinți lipsă. Proteza parțială se fixează în spațiul lipsă dintre dinții tăi și poate fi îndepărtată cu ușurință.

Proteza dentară totală

O proteză dentară totală sau completă se poate aplica dacă toți dinții tăi, superiori sau inferiori, au fost  îndepărtați. Proteza se va potrivi perfect peste gingiile tale.

Proteza dentară mobilă

Proteza dentară mobilă este un model clasic de proteză dentară, care poate să fie scoasă de pacient pentru curățarea ei. Pentru fixarea protezei dentare mobile se pot folosi adezivi speciali pentru proteze.

Proteza dentară fixă (pe implanturi)

Proteza dentară fixă pe implanturi este o soluție mai modernă. Aceasta se fixează pe implanturi dentare (6 implanturi dentare se aplică pe maxilarul superior și 4 implanturi dentare sunt aplicate pe maxilarul inferior). Pe aceste implanturi este apoi fixată proteza dentară. În cazul acestei proteze dentare, igiena orală trebuie să fie una foarte bună. 

Proteza dentară scheletată

Proteza dentară scheletată este folosită pentru a înlocui, de regulă, ultimii dinți care lipsesc din maxilarele pacientului. Aceasta este asemănătoare cu proteza dentară clasică. Proteza dentară scheletată e potrivită acelor pacienți cărora nu li se pot aplica un implant dentar. 

Proteza dentară Fast & Fixed

Proteza dentară Fast & Fixed este o inovație pentru acei pacienți cu edentație totală (pacienți care și-au pierdut toți dinții), care pot fi candidați ai implanturilor dentare. Astfel, în urma aplicării unor implanturi cu formă mai specială (6 implanturi sus, pe maxilar și 4 implanturi jos, pe mandibulă), proteza Fast&Fixed se va fixa și te vei putea bucura de o dantură nouă și fixă.

Igiena orală când porți proteza dentară

După ce ai primit proteza dentară, medicul stomatolog te-ar putea sfătui să o porți în cea mai mare parte a zilei pentru a te obișnui cu ea. Seara, chiar înainte de a te culca, este recomandat să scoți proteza dentară. Acest lucru va permite gingiilor să se odihnească și maxilarului să se relaxeze. Un alt avantaj este că nu se vor acumula peste noapte bacterii la nivelul protezei dentare. Când îndepărtezi proteza dentară, cel mai bine este să o depozitezi într-o cantitate mică de apă pentru a preveni deformarea ei. 

Chiar și cu proteze dentare complete, trebuie să ai grijă de igiena orală. În fiecare dimineață și seară periază-ți gingiile, limba și cerul gurii cu o perie moale. Acest lucru elimină placa și ajută la circulația sângelui în cavitatea bucală. 

Dacă porți proteze parțiale, este important să îți cureți foarte bine dinții în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la oprirea cariilor și a bolilor gingivale, care pot duce la pierderea altor dinți.  

Cum să curăț proteza dentară?

Indiferent ce proteză dentară porți, aceasta trebuie curățată zilnic, la fel ca dinții naturali. Chiar dacă protezele dentare sunt formate din dinți artificiali, bacteriile, placa și tartrul se acumulează pe ele și pot dăuna gingiilor și dinților existenți.

Pentru a curăța proteza dentară, scoate-o din gură și trece-o sub un jet de apă călduță pentru a îndepărta orice particule de alimente care ar putea fi blocate între dinți, de-a lungul liniei gingiilor sau sub structură. Apoi periază proteza dentară cu o periuță de dinți foarte moale, folosind produs de curățare pentru proteze dentare. Nu folosi alți agenți de curățare decât cei recomandați de medicul stomatolog. De asemenea, nu folosi o periuță de dinți electrică, deoarece aceasta poate deteriora materialele protezei. După curățare, clătește bine proteza dentară.

Ce pot mânca cu proteza dentară?

La început, mâncatul va necesita puțină practică. Poți începe cu alimente moi, tăiate în bucăți. Mestecă încet, folosindu-te de toată suprafața protezei dentare. Pe măsură ce te vei obișnui cu proteza dentară, adaugă noi alimente zilnic, până când te vei întoarce la dieta ta normală.

La cât timp după extracție se poate pune proteza dentară?

De obicei, protezele dentare pot fi montate imediat după extracția dinților. Acestea se numesc proteze dentare imediate. Medicul stomatolog va lua în prealabil măsurători și amprente ale cavității tale bucale.

Astfel, cu ajutorul protezelor dentare imediate nu va trebui să rămâi fără dinți în timp ce gingiile tale se vindecă. În timpul procesului de vindecare, gingiile și zona osoasă se pot micșora, mai ales în primele luni după ce ți-au fost scoși dinții. Ca urmare, protezele dentare imediate ar putea avea nevoie de ajustări sau chiar de înlocuire.  

Medicul stomatolog te poate sfătui să aștepți până când gingiile sunt vindecate înainte de a-ți pune proteza dentară definitivă, deoarece acest lucru poate însemna uneori o potrivire mai bună după vindecare.

Proteză dentară sau implant dentar?

Când trebuie să înlocuiești unul sau mai mulți dinți lipsă, ai câteva opțiuni la dispoziție, inclusiv proteza dentară și implantul dentar.

Alegerea soluției potrivite depinde de mai mulți factori, cum ar fi costurile, preferințele tale și aspecte care țin de partea stomatologică, cum ar fi numărul de dinți rămași.

Atât proteza dentară, cât și implantul dentar au propriile avantaje și dezavantaje, așa că este important să discuți aceste aspecte cu medicul stomatolog.

Atât proteza dentară, cât și implantul dentar contribuie în cele din urmă la aceleași scopuri:

  • Te ajută să te bucuri de alimentele preferate;
  • Susțin mușchii feței;
  • Îți îmbunătățesc vorbirea;
  • Cresc stima de sine și îți oferă un zâmbet frumos.

Există, însă, diferențe semnificative între cele două soluții dentare. 

Implantul dentar este de forma unui șurub și necesită suficient os în care să fie amplasat, după care este acoperit de o coroană dentară care va arăta ca un dinte natural. 

Un implant dentar se realizează prin extragerea unei rădăcini deteriorate. Odată ce rădăcina a fost îndepărtată, o rădăcină protetică este implantată adânc în os. Partea superioară va consta într-o coroană dentară, care va fi aplicată cu ajutorul unui bont protetic, odată cu osteointegrarea implantului dentar (formarea unui țesut osos în jurul implantului dentar).

La final, te vei alege cu un dinte nou-nouț.

Protezele dentare sunt dinți detașabili, protetici, creați personalizat pentru tine, indiferent de cât de mult țesut osos este prezent. 

Protezele dentare sunt făcute pentru a arăta ca dinții și gingiile naturale și sunt ținute în poziție cu un tip special de adeziv care le fixează de gingii.

Implanturile dentare sunt, de obicei, soluții sigure și eficiente pentru dinții lipsă. În schimb, protezele dentare pot cauza uneori neplăceri, cum ar fi faptul că nu stau pe loc sau provoacă răni la nivelul gingiilor.

Când ești gata să iei o decizie cu privire la viitorul sănătății tale dentare, următorii factori ți-ar putea influența decizia:

  • Densitatea osoasă – implantul dentar necesită o anumită cantitate de țesut osos pentru a fi susținut. Dacă ai pierdut țesut osos de-a lungul timpului, s-ar putea să nu fii un candidat pentru implantul dentar. Totuși, în unele cazuri se poate realiza procedura de adiție de țesut osos, prin care specialistul îți mărește țesutul osos în zona în care urmează să fie inserat implantul dentar;
  • Funcționalitate – implanturile dentare pot oferi un nivel de confort mult mai ridicat decât protezele dentare;
  • Igienă – implanturile dentare se îngrijesc asemeni dinților naturali. Dacă consideri că nu vei avea timp să îți cureți eficient proteza dentară, ar trebui să iei în considerare implantul dentar.
Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Tarife

Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.

Proteză acrilică totală
1500
Proteză acrilică partiala
1500
Proteza semielastica
1800
Proteza totală ceramică
2000
Punte adezivă Maryland
300-600
Kemmeny
400
Rebazare proteza
400
Reparație proteză
200/element
Proteză scheletată
3500
Proteza pe implante
1200-2400 euro
Curatare proteze pe implant
200-400

Ai întrebări despre tarifele noastre?

Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.

Blog

Articole recente

Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.

Fatete dentare sau obturatii din compozit

Obturatiile dentare pot fi soluția pentru o gama larga de probleme dentare, cum ar fi cariile, fracturile dentare, eroziunile de smalț, discromiile (schimbarea culorii dintelui), închiderea diastemelor (strunga) și a tremelor, refacerea punctelor de contact sau schimbarea formei coroanelor dentare.