Cazul 3 - Tratamentul înghesuirilor dentare și a ectopiei de canin

MIJLOACE TERAPEUTICE: APARAT ORTODONTIC FIX METALIC BIMAXILAR ȘI HIGH PULL HEADGEAR

Pacienta în vârsta de 12 de ani se prezintă în clinica noastră pentru corectarea tulburărilor fizionomice cauzate de erupția caninilor superiori. Pe partea dreaptă se observă persistența caninului de lapte și în partea stânga caninul permanent erupt în afara arcadei din cauza lipsei de spațiu. In urma examenului ortopantomografic s-a observat un ax normal de erupție pentru caninul din partea dreaptă, întârzierea erupției dentare fiind cauzată tot de lipsa spațiului necesar erupției acestuia.

DIAGNOSTIC

În urma examenului clinic și radiologic s-au constatat urmatoarele probleme:

  1. Dizarmonie dento-maxilară cu înghesuire bimaxilară.
  2. Ocluzie distalizată unilaterală stângă de aproximativ 3 mm.
No items found.

OBIECTIVE

Tratamentul ortodontic are ca obiective crearea de spațiu pentru a rezolva înghesuirile dentare și corectarea decalajului de mușcătură pe partea stângă.

No items found.

TRATAMENT

Pentru arcada mandibulară înghesuirea dentară s-a rezolvat cu ajutorul aparatului fix cu bracketuri metalice prin expansiunea arcadei și protruzia grupului frontal inferior. Pentru a limita gradul de protruzie nu s-au folosit elastice de clasa a doua pentru corectarea decalajului de mușcătură. Corecția în sens anteroposterior, dar și crearea de spațiu s-a realizat folosind headgearul. Acesta este un aparat extrem de eficient, non-invaziv în comparație cu miniimplantele ortodontice, care produce atât efecte ortopedice ( pe oasele maxilare la pacienții aflați în creștere) dar și dentare. De asemenea, spre deosebire de elasticele folosite pentru corectarea mușcăturii, headgearul nu produce efecte parazite pe arcada inferioară și alt avantaj este dat de faptul ca permite un control în sens vertical al erupției molarilor superiori ceea ce favorizează autorotația mandibulară la pacienții hiperdivergenți cu retrognație mandibulară. Principalul dezavantaj al acestui aparat este dat de faptul că succesul tratamentului depinde de cooperarea pacientului față de indicațiile date de medic. În consecință, rezultatele sunt dependente de eforturile depuse de pacient în purtarea acestui aparat. Durata medie de purtare este de aproximativ 8 luni în timpul nopții și se desfășoară concomitent cu purtarea aparatului fix cu bracketuri metalice.

FINAL

Pacienta a fost foarte compliantă, astfel încât tratamentul s-a încheiat în aproximativ un și jumătate. După îndepărtarea aparatului, menținerea rezultatelor obținute s-a realizat cu ajutorul a două contenții fixe colate în spatele dinților din zona frontală și o plăcuță Hawley pentru arcada superioară.

Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.