Extractii Dentare Cluj
Dacă dintele tău este deteriorat și nu poate fi salvat mai întâi cu un tratament de canal, o plombă sau o coroană dentară, medicul stomatolog poate decide să extragă dintele ca ultimă soluție.
Există o mulțime de motive pentru care s-ar putea să fie nevoie să ți se scoată un dinte. Câteva dintre cauzele care duc la extracția unui dinte sunt:
- Cariile dentare severe;
- Bolile gingivale (boala parodontală sau parodontoza);
- Un dinte rupt care nu poate fi reparat;
- Un abces (puroi) la nivelul gingiilor sau în jurul dinților;
- Dinții înghesuiți – atunci când dinții nu au suficient spațiu în maxilar;
- Molarii de minte care nu au ieșit în totalitate – atunci când provoacă probleme dentare precum durere, umflare și infecție.
Pregătirea pentru extracția dentară
Medicul stomatolog îți va explica cum să te pregătești pentru procedură. Te va întreba despre istoricul tău stomatologic și medical. Este important să îi spui medicului stomatolog despre orice afecțiuni medicale, alergii sau intervenții chirurgicale recente, precum și despre orice medicamente pe care le iei. Vei avea dintele (sau dinții) îndepărtați sub anestezie locală. Acest lucru te va ajuta să nu simți deloc durere, deși vei simți în continuare o ușoară presiune.
Ce tipuri de extracții dentare există?
Extracție monoradicular
Presupune extracția dinților cu o singură rădăcină (dinții frontali – incisivi și canini) și premolarii.
Extracție pluriradicular
Presupune extracția dinților care au mai multe rădăcini. Acești dinți sunt mai dificil de extras și vor fi secționați înainte de a fi extrași.
Extracție molar de minte
Molarii de minte se pot extrage atunci când erupția lor împing ceilalți dinți și le pot modifica poziția.
Extracție molar de minte inclus/semiinclus
Unii pacienți au molari de minte care nu erup singuri și acest fapt poate provoca durere sau infecții.
Extracție canin inclus/semiinclus
Acei canini care nu erup într-o aliniere adecvată pot provoca probleme la nivelul maxilarului și a țesuturilor, uneori trebuind extrași.
Preț extracție măsea Cluj
Indicații după extracție măsea
Este posibil ca gingia să sângereze câteva minute după ce ți-a fost scos dintele. Medicul stomatolog îți va oferi o compresă moale pe care trebuie să o muști în primele două ore pentru a opri sângerarea. După această perioadă, poți îndepărta și arunca acea compresă și poți să mănânci alimente foarte moi. Un lucru foarte importat de reținut este faptul că nu ai voie să clătești cavitatea bucală în ziua extracției dentare, pentru a nu provoca o hemoragie.
Tratament după extracție măsea
Înainte de a merge acasă, medicul stomatolog sau chirurgul îți va da sfaturi despre îngrijirea locului care a rămas după extracție. Ei îți pot recomanda analgezice și ți-ar putea prescrie câteva antibiotice pentru a reduce șansele de a dezvolta o infecție.
Recuperare după extracția dentară
Majoritatea pacienților pot reveni la rutina lor normală în aceeași zi. Dacă ai avut o extracție chirurgicală mai dificilă, va dura câteva zile pentru a te recupera. Efectul anestezicului local trece în decurs de câteva ore. Nu consuma alimente sau băuturi fierbinți până când nu trece efectul anestezicului, pentru că există riscul să îți arzi gingiile și obrajii.
S-ar putea să simți durere odată ce anestezicul dispare. Dacă ai nevoie de ameliorarea durerii, poți lua medicamentele prescrise de către medicul stomatolog așa cum acesta ți-a indicat. Odihnește-te cât mai mult posibil și ține capul sus pentru a reduce sângerarea. De asemenea, în primele 24 ore nu ai voie să fumezi sau să faci efort fizic intens. Timp de aproximativ 10 zile după extracția dentară încearcă să reduci efortul fizic intens la minim.
Igiena orală după extracția dentară
În primele 24 ore după extracția dentară nu ai voie să clătești cavitatea bucală cu nimic. Din a doua zi poți începe să te speli pe dinți, dar ține periuța departe de zona care se vindecă, pentru început, periind mai aproape de ea în fiecare zi. Cu toate că periajul este destul de dificil în zona care se vindecă, este nevoie de o deosebită atenție la resturile alimentare care nu pot să rămână blocate acolo, pentru a evita o infecție nedorită.
Ce ai voie să mănânci după extracție măsea?
Timp de 24 de ore după extracția dentară trebuie să consumi numai alimente moi și lichide. Poți intra într-o dietă mai normală din a doua zi după extracția dentară. Încercați să consumi alimente ușor de mestecat pentru câteva zile. Inițial, alege alimente reci, cum ar fi iaurt, budincă, iar apoi supă la temperatura camerei, ouă gătite moi, piureuri și smoothie-uri.
Înlocuirea dinților extrași
Odată ce ai făcut o extracție dentară, medicul stomatolog îți va recomanda să umpli golul lăsat de dintele extras. Golurile lăsate de dinții lipsă pot pune presiune pe dinții vecini, pot afecta modul în care muști și te fac mai susceptibil la carii și boli ale gingiilor. Unele dintre opțiunile de tratament disponibile pentru înlocuirea dinților lipsă sunt:
Implanturile dentare
Un implant dentar este o soluție discretă, pe termen lung, pentru înlocuirea dinților lipsă. Un implant dentar în sine este un șurub de titan care este plasat direct în osul maxilarului, înlocuind rădăcina lipsă a dintelui, peste care se aplică o lucrare protetică numită coroană dentară. Află mai multe despre implanturile dentare aici.
Punțile dentare
O punte dentară înlocuiește un dinte lipsă folosind un dinte protetic care este lipit de dinții naturali de ambele părți ale golului.
Protezele dentare
Protezele dentare sunt cadre detașabile care poartă unul sau mai mulți dinți. Sunt potrivite pentru umplerea mai multor goluri sau dacă nu sunt deloc dinți în cavitatea bucală. Află tot ce ai nevoie să știi despre protezele dentare aici.
Tarife
Vezi mai jos tarifele noastre de referință. Planul de tratament personalizat va putea fi realizat după o consultație amănunțită, prin urmare îți sugerăm să consulți specialiștii Angelescu Dental Clinic.
Ai întrebări despre tarifele noastre?
Sună-ne la numarul afișat mai jos sau apasă butonul pentru a intra în apel direct cu noi.
Articole recente
Citește aici cele mai recente articole de pe blogul nostru.
