Gingie inflamata: Cauze, Simptome & Tratament

Publicat la
May 22, 2023
Programeaz─â-te la
Sun─â-ne acum
0746229968
Sau
Cumpleteaz─â formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicit─âri sunte╚Ťi de acord cu Politica noastr─â de confiden╚Ťialitate.
Mul╚Ťumesc! Trimiterea dvs. a fost primit─â!
Hopa! A ap─ârut o eroare la trimiterea formularului.

Inflama╚Ťia ╚Ťesutului gingival, ├«nso╚Ťit─â ├«n general de modific─âri ale structurii ╚Öi consisten╚Ťei gingiei sau de s├ónger─âri gingivale, reprezint─â unul dintre simptomele comune ale gingivitei, o afec╚Ťiune parodontal─â reversibil─â, cu o prevalen╚Ť─â ridicat─â la nivel global. De╚Öi nu ├«ntotdeauna o gingie inflamat─â semnaleaz─â instalarea gingivitei, ├«n majoritatea cazurilor inflama╚Ťiile gingivale superficiale sunt determinate de gingivit─â. De cele mai multe ori, inflama╚Ťia gingival─â este o afec╚Ťiune u╚Öor tratabil─â, cu condi╚Ťia men╚Ťinerii unei igiene orale optime.

De ce se inflameaz─â gingiile? Cauze & Factori de Risc

Numero╚Öi factori pot influen╚Ťa riscul de apari╚Ťie a inflama╚Ťiei gingivale, ├«ns─â igiena oral─â incorect─â sau lipsa igienei orale constituie principalele cauze. Igiena oral─â precar─â favorizeaz─â formarea pe suprafa╚Ťa din╚Ťilor a depunerilor de tartru, un mineral dur d─âun─âtor danturii, care spore╚Öte riscul de gingivit─â ╚Öi implicit de inflama╚Ťie gingival─â. Traumatismele la nivelul gingiei, precum cele determinate de utilizarea incorect─â a a╚Ťei dentare, c├ót ╚Öi schimb─ârile hormonale care apar ├«n timpul sarcinii, pubert─â╚Ťii sau menopauzei, reprezint─â alte cauze importante ale inflama╚Ťiei gingivale.

ÔÇŹ

Factorii de risc pentru inflama╚Ťia gingival─â includ:

- fumatul (poate sl─âbi sistemul imunitar al organismului, ceea ce face mai dificil─â combaterea infec╚Ťiilor gingivale);

- diabetul (nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot favoriza dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucală);

- stresul cronic (poate cre╚Öte susceptibilitatea la infec╚Ťii gingivale, deoarece afecteaz─â func╚Ťionarea sistemului imunitar);

- o diet─â bogat─â ├«n carbohidra╚Ťi (poate favoriza dezvoltarea bacteriilor care cauzeaz─â inflama╚Ťii gingivale);

- sindromul de gur─â uscat─â, aftele bucale sau ulcera╚Ťiile bucale (condi╚Ťii stomatologice care sporesc riscul de gingivit─â);

- scorbutul (deficitul de vitamina C);

- predispozi╚Ťia genetic─â (unele persoane sunt mai susceptibile la infec╚Ťiile gingivale din cauza predispozi╚Ťiei lor genetice).

Când trebuie să mergi la medicul stomatolog?

Deoarece poate semnala debutul bolii parodontale, inflama╚Ťia gingival─â constituie un semnal de alarm─â, care necesit─â evaluare medical─â profesional─â. ├Än consecin╚Ť─â, este recomandat controlul la stomatolog la apari╚Ťia inflama╚Ťiei gingivale care nu este cauzat─â de un traumatism minor, ├«n special dac─â se asociaz─â cu alte simptome, precum dureri sau s├ónger─âri gingivale. De asemenea, se recomand─â vizita la medicul stomatolog cel pu╚Ťin o dat─â la ╚Öase luni pentru o examinare dentar─â de rutin─â ╚Öi o cur─â╚Ťare profesional─â, chiar ╚Öi ├«n absen╚Ťa unei probleme orale.

Semne & Simptome asociate ale gingiilor inflamate

Gingiile inflamate sunt de cele mai multe ori asociate cu gingivita, o afec╚Ťiune care se manifest─â ├«n general prin:

- sângerări gingivale, care apar în special la periajul dentar;

- senza╚Ťie de m├ónc─ârime gingival─â;

- durere în timpul periajului;

- retrac╚Ťie gingival─â (gingia se ├«ndep─ârteaz─â de dinte);

- cre╚Öterea gradului de mobilitate dentar─â (din╚Ťii se mi╚Öc─â ├«n alveol─â);

- miros neplăcut în gură;

- modificarea consisten╚Ťei gingivale (gingia devine mai moale).

Diferenta dintre gingivita si gingii inflamate

ÔÇŹ

Gingivita reprezint─â o form─â specific─â de inflama╚Ťie a gingiilor, reversibil─â, cauzat─â de acumularea de plac─â bacterian─â, cu poten╚Ťiale consecin╚Ťe grave asupra s─ân─ât─â╚Ťii orale. De╚Öi exist─â tendin╚Ťa asocierii gingiilor inflamate exclusiv cu gingivita, nu ├«ntotdeauna o gingie inflamat─â este un semn al gingivitei. Gingiile inflamate pot avea numeroase cauze minore, precum periajul dentar incorect, iritarea gingiilor, fumatul sau alergiile, care, de╚Öi reprezint─â un factor de risc pentru gingivit─â, nu ├«ntotdeauna determin─â o afec╚Ťiune gingival─â.

Tratament gingii inflamate si dureroase

├Än func╚Ťie de cauzele specifice, medicul stomatolog poate stabili care este tratamentul adecvat pentru gingiile inflamate. ├Än situa╚Ťia ├«n care diagnosticul este acela de gingivit─â, pentru a preveni progresia bolii, este necesar─â efectuarea unui detartraj ╚Öi a unui periaj profesional, pentru ├«ndep─ârtarea ├«n profunzime a depunerilor de plac─â bacterian─â ╚Öi tartru.

Profilaxia 

Procedurile de profilaxie dentar─â profesionale (igienizare profesional─â, detartraj ╚Öi airflow), ├«mpreun─â cu o igien─â riguroas─â a cavit─â╚Ťii bucale la domiciliu, sunt esen╚Ťiale pentru men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii dentare ╚Öi prevenirea afec╚Ťiunilor gingivale, inclusiv a inflama╚Ťiei gingivale.

Tratament medicamentos pentru inflamarea gingiilor

├Än func╚Ťie de complexitatea fiec─ârui caz ╚Öi de particularit─â╚Ťile pacientului, tratamentul pentru gingii inflamate poate presupune inclusiv:

- administrarea de medicamente antibiotice sau antiinflamatoare;

- utilizarea unor geluri gingivale.

Medicamentele antibiotice sunt recomandate ├«n cazurile severe de gingivit─â determinate de infec╚Ťii bacteriene, doar la recomandarea medicului stomatolog. Pe de alt─â parte, medicamentele antiinflamatoare sunt folosite pentru a reduce inflama╚Ťia ╚Öi a ameliora durerea ╚Öi simptomele asociate gingivitei. Medicamentele antiinflamatoare pot fi prescrise de medicul stomatolog sau pot fi achizi╚Ťionate f─âr─â prescrip╚Ťie medical─â, ├«ns─â trebuie utilizate conform indica╚Ťiilor medicului. ├Än ceea ce prive╚Öte gelurile gingivale, acestea con╚Ťin de obicei ingrediente care au propriet─â╚Ťi antiinflamatorii ╚Öi calmante, cum ar fi aloe vera sau extract de mu╚Öe╚Ťel, fiind recomandate ├«n general ├«nainte de erup╚Ťia din╚Ťilor, la bebelu╚Öi.

Gingiile inflamate se pot trata acasa?

├Än cazurile u╚Öoare de inflama╚Ťie gingival─â, care nu se asociaz─â cu gingivit─â, ├«mbun─ât─â╚Ťirea igienei orale ╚Öi evitarea factorilor de risc contribuie la ameliorarea inflama╚Ťiei. De asemenea, exist─â o serie de metode prin care poate fi redus riscul de gingivit─â, ├«ns─â acestea pot fi ├«ncercate doar cu aprobarea medicului stomatolog. Cele mai comune remedii pentru gingii inflamate care pot fi ├«ncercate acas─â cuprind:

- apa de gur─â pentru gingii inflamate (majoritatea apelor de gur─â con╚Ťin ingrediente active care ajut─â la reducerea inflama╚Ťiei ╚Öi a bacteriilor care pot cauza inflama╚Ťia gingiilor);

- cl─âtirea gurii cu ap─â s─ârat─â, peroxid de hidrogen diluat sau alte solu╚Ťii care pot preveni cre╚Öterea bacteriilor ╚Öi pot reduce inflama╚Ťia gingiilor;

- modificarea obiceiurilor alimentare (se recomand─â cre╚Öterea aportului de vitamina C, calciu ╚Öi acid folic ╚Öi reducerea consumului de alimente acide sau bogate ├«n carbohidra╚Ťi).

Complicatii - Gingii inflamate netratate

ÔÇŹ

Una dintre cele mai severe complica╚Ťii ale gingiilor inflamate este parodontoza, o afec╚Ťiune grav─â a ╚Ťesuturilor de sus╚Ťinere a din╚Ťilor, care poate duce inclusiv la pierderea din╚Ťilor. Potrivit statisticilor, mai mult de 90% dintre oameni vor dezvolta gingivit─â la un moment dat, iar ├«n aproximativ jum─âtate dintre cazuri, ├«n lipsa tratamentului, se ajunge la parodontoz─â.

O alt─â poten╚Ťial─â complica╚Ťie o reprezint─â ╚Öi abcesul dentar, o infec╚Ťie a ╚Ťesutului moale din jurul din╚Ťilor, care poate fi foarte dureroas─â ╚Öi care necesit─â tratament de urgen╚Ť─â. Instituirea c├ót mai rapid─â a tratamentului se asociaz─â cu riscuri c├ót mai reduse de complica╚Ťii, ├«n special ├«n cazul parodontozei.

Neglijarea s─ân─ât─â╚Ťii gingiilor poate avea consecin╚Ťe negative nu doar asupra s─ân─ât─â╚Ťii orale, ci ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii generale a organismului. Numeroase studii au ar─âtat c─â afec╚Ťiunile gingiilor pot avea leg─âtur─â cu afec╚Ťiuni mai grave de s─ân─âtate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul. ├Än plus, ├«n cazul pierderii unuia sau a mai multor din╚Ťi, sunt afectate ├«n mod direct mastica╚Ťia ╚Öi vorbirea.

Gingii inflamate la copii & bebelusi

Gingiile inflamate sunt o problem─â comun─â inclusiv la copii ╚Öi bebelu╚Öi, fiind cauzate ├«n general de leziuni la nivelul cavit─â╚Ťii bucale determinate de introducerea obiectelor str─âine ├«n gur─â, de utilizarea prelungit─â a biberonului sau de consumul anumitor alimente. De asemenea, igiena oral─â inadecvat─â sau erup╚Ťia din╚Ťilor permanen╚Ťi pot cauza inflama╚Ťie ╚Öi irita╚Ťie gingival─â.

Pentru a preveni inflama╚Ťia gingival─â la copii, ├«n general se recomand─â periajul regulat al din╚Ťilor ╚Öi utilizarea a╚Ťei dentare, ├«n cazul ├«n care copilul este capabil s─â efectueze aceste ac╚Ťiuni. De asemenea, este important ca cei mici s─â evite alimentele ╚Öi b─âuturile care pot irita gingiile ╚Öi s─â reduc─â consumul de zah─âr, pentru a preveni acumularea pl─âcii dentare ╚Öi formarea cariilor.┬á

Gingii inflamate in sarcina

├Än timpul sarcinii, nivelurile hormonale ale femeii se schimb─â dramatic, ceea ce poate afecta s─ân─âtatea gingiilor. Nivelurile crescute de estrogen ╚Öi progesteron pot cre╚Öte fluxul sanguin c─âtre gingii, ceea ce poate facilita acumularea de plac─â bacterian─â ╚Öi amplificarea condi╚Ťiilor preexistente. Femeile gravide care neglijeaz─â s─ân─âtatea oral─â sau au o predispozi╚Ťie genetic─â pentru boala parodontal─â pot fi mai predispuse la inflama╚Ťia gingival─â.

Preventia: Igiena dentara corespunzatoare

Inflama╚Ťia gingival─â poate fi prevenit─â prin men╚Ťinerea unei igiene orale corespunz─âtoare ╚Öi prin adoptarea unui stil de via╚Ť─â s─ân─âtos, care presupune, printre altele, evitarea fumatului ╚Öi a consumului de alimente bogate ├«n zaharuri. Controalele regulate la stomatolog, la intervale de 6-12 luni, ├«n func╚Ťie de particularit─â╚Ťile fiec─ârui pacient, sunt, de asemenea, importante pentru a preveni inflama╚Ťia gingival─â ╚Öi bolile orale.

ÔÇŹ