Diga

Publicat la
July 23, 2022
Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Endodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul de canal (extirparea/scoaterea nervului și apoi închiderea canalului printr-o obturație/plombă de canal).

Nevoia unui câmp de lucru uscat, fără contaminare salivară este o condiţie general acceptată de secole, mai ales în tratamentele de canal.

Cel mai eficient mod de realizare al acestui deziderat îl reprezintă izolarea cu digă.

Diga este o membrană de cauciuc, de unică folosință cu o istorie de peste 140 de ani, ce reprezinta nu doar o necesitate, ci şi o obligatie în orice abordare endodontică.

De-a lungul timpului izolarea cu diga a fost perfecționată, predată universal și recomandată de organizațiile profesionale.

În endodonţie se spune că: nici un tratament endodontic nu ar trebui realizat fără digă!

Există mai multe tehnici de aplicare a acestui sistem de izolare în funcţie de preferinţele medicului, cea mai frecventă fiind poziţionarea clemei şi a foliei pe dinte urmată de poziţionarea foliei pe rama ce poate avea diferite forme.

Izolarea cu diga în endodonţie asigură dintelui pe termen lung un prognostic mult mai bun, pentru că:

  • oferă o vizibilitate mult mărită a câmpului de lucru;
  • impiedică contaminarea intraoperatorie cu salivă a câmpului operator, astfel că asigură pe termen lung şanse mai mari de reuşită a tratamentului;
  • oferă un confort sporit pacientului, acesta neavând senzaţia că gura lui este invadată de instrumente şi diferite substanţe;
  • asigură protecţia medicului şi a asistentei faţă de eventuale infecţii ce pot fi transmise prin saliva pacientului;
  • asigură evitarea pătrunderii accidentale a materialelor străine în cavitatea bucală a pacientului, sau a înghiţirii acestora;
  • oferă protecţia părţilor moi (limba, buzele şi gingiile) de acţiunea instrumentelor tăietoare;
  • împiedică soluţiile de irigare cu gust neplăcut sa vina în contact cu cavitatea bucală a pacientului.
  • pacientul va putea respira si inghiti normal pe toata durata tratamentului fara a mai fi nevoie sa clateasca( clatirea repetata a gurii duce la o contaminare a campului de lucru)

La fel ca în toate sectoarele vieţii şi medicina dentară modernă evoluează continuu şi oferă noi soluţii terapeutice particularizate, cu avantaje estetice şi funcţionale, pentru rezolvarea diferitelor situaţii clinice cu care se confruntă un pacient.

Dr. Popa Mădălina- medic specialist Endodonție