Bruxismul sau Scrâșnitul Dinților: Ce este, Cauze, Simptome și Tratament

Publicat la
March 13, 2024
Programează-te la
Sună-ne acum
0746229968
Sau
Cumpletează formularul de contact
Prin trimiterea acestei solicitări sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate.
Mulțumesc! Trimiterea dvs. a fost primită!
Hopa! A apărut o eroare la trimiterea formularului.

Bruxismul este un obicei involuntar caracterizat prin scrâșnirea dinților, care poate duce la deteriorarea smalțului dentar, fracturi dentare și chiar disfuncții ale articulației temporomandibulare. Cauzele bruxismului sunt variate, de la stres sau anxietate până la ocluzia dentară inadecvată sau anomalii în structura maxilarului. Bruxismul nu afectează doar dinții, ci poate avea consecințe asupra întregului sistem stomatognatic. Printre altele, bruxismul poate provoca dureri de cap sau spasme musculare în zona feței și a gâtului.

Ce este bruxismul și ce înseamnă 

Scrâșnitul din dinți, cunoscut în terminologia medicală sub denumirea de bruxism, este o afecțiune stomatologică comună, caracterizată prin frecarea dinților situați pe arcada inferioară de cei de pe arcada superioară. Exacerbat de stres și anxietate, bruxismul este diagnosticat frecvent în faze avansate, când există deja un grad ridicat de distrucție dentară. Diagnosticul tardiv al bruxismului este favorizat de faptul că scrâșnitul dinților este un proces în general inconștient, apărut în majoritatea cazurilor în timpul somnului, care nu provoacă un disconfort pacientului, până la apariția problemelor orale. 

Tipuri de bruxism întâlnite: 

Bruxismul se poate clasifica în funcție de momentul apariției în: bruxism nocturn (apare noaptea și este un act involuntar) sau bruxism diurn (apare pe timpul zilei și uneori este realizat în mod conștient). 

Bruxism nocturn 

Bruxismul nocturn este caracterizat prin scrâșnirea sau strângerea dinților care apare în timpul somnului. Persoanele care suferă de bruxism nocturn pot să nu fie conștiente de obiceiul lor, deoarece are loc într-o stare de inconștiență. Printre simptomele asociate se numără uzura excesivă a smalțului dentar, dureri de cap dimineața, dureri faciale și disconfort în zona maxilarului. 

Bruxism diurn 

Bruxismul diurn, sau bruxismul de veghe, apare în timpul stării de conștiență a individului, în timpul zilei. Persoanele care suferă de bruxism diurn pot fi conștiente de actul de scrâșnire a dinților. Bruxismul diurn este adesea asociat cu factori precum stresul sau anxietatea, iar simptomele sale pot include dureri de maxilar, tensiune facială și, în unele cazuri, uzură dentară.

Simptome bruxism - Cum îți dai seama că ai bruxism? 

În afara prezenței actului de scrâșnire a dinților în sine, de care pacientul poate fi doar uneori conștient, există și alte simptome comune ale bruxismului, precum:

- oboseală sau tensiune în mușchii maxilofaciali;

- dificultăți la deschiderea sau închiderea gurii;

- uzura dentară excesivă (dinții sunt mai uzați, mai ales pe suprafața de masticație);

- disconfort sau dureri în zona maxilarului sau a feței, mai ales dimineața;

- dureri concentrate în zona tâmplelor, care apar predominant dimineața;

- sensibilitate crescută la rece sau cald;

- rigiditatea articulațiilor maxilarului;

- inflamație gingivală.

Cauze ale bruxismului

Bruxismul este adesea asociat cu niveluri ridicate de stres sau cu diverse tulburări de sănătate psihică. Cauzele bruxismului sunt însă mai diverse și pot implica atât factori psihologici, cât și factori fizici. Problemele de aliniere a dinților (ocluzia incorectă), deoarece generează un stres suplimentar asupra dinților și mușchilor maxilofaciali, poate fi o cauză fizică a bruxismului. Anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau tulburările convulsive, cât și tulburările de somn, pot fi, de asemenea, asociate cu bruxismul.

Factorii de risc ai bruxismului

Probabilitatea de a dezvolta bruxismul este influențată de diverși factori, inclusiv genetici. Există dovezi care sugerează faptul că predispoziția genetică poate juca un rol în apariția bruxismului. Alți factori de risc pentru bruxism sunt și:

- stresul cronic sau anxietatea;

- vârsta (bruxismul este mai frecvent la copii și la adulții tineri);

- probleme cu alinierea dinților sau cu modul în care se închid dinții;

- consumul de stimulente înainte de somn;

- fumatul (substanțele din tutun pot afecta mușchii maxilofaciali și pot contribui la dezvoltarea bruxismului);

- anumite tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn;

- unele medicamente, precum cele utilizate pentru tratarea tulburărilor de anxietate sau depresie.

Cum scapi de bruxism? Tratamente și remedii: 

Tratamentul bruxismului nu se rezumă doar la abordarea simptomelor dentare, ci implică și gestionarea factorilor declanșatori. Terapia comportamentală, exercițiile de relaxare și, în unele cazuri, utilizarea gutierelor personalizate pot fi parte a strategiei de intervenție. Întrucât bruxismul poate avea implicații semnificative asupra sănătății orale și a calității vieții, identificarea precoce și abordarea adecvată sunt esențiale în prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Gutiera pentru bruxism 

Gutiera pentru bruxism este un dispozitiv bucal confecționat din plastic, utilizat pentru a proteja dinții împotriva efectelor negative ale bruxismului. Gutiera creează o barieră între dinți, pentru a preveni contactul dinților de pe arcada superioară cu cei de pe arcada inferioară și pentru a stopa astfel uzura dentară. 

Cât costă o gutieră pentru bruxism? 

Costurile unei gutiere pentru bruxism pot varia de la câteva zeci de lei, pentru gutierele generice achiziționate din farmacii sau din mediul online, până la câteva sute de lei, pentru gutiere personalizate, realizate și furnizate de către un medic stomatolog. Gutierele personalizate, adaptate specific conturului dinților și maxilarului pacientului, oferă o potrivire mai precisă și un nivel mai ridicat de confort. 

Coroanele dentare 

Coroanele dentare sunt dispozitive protetice care acoperă întreaga suprafață vizibilă a unui dinte, fiind adesea utilizate pentru a restabili forma, dimensiunea, rezistența și estetica dinților deteriorați sau afectați de bruxism. Coroanele dentare sunt necesare în general atunci când un dinte este afectat de carii sau alte leziuni care nu pot fi tratate prin plombe obișnuite sau dacă dintele a suferit o fractură și este vulnerabil la rupere. 

Aparatul dentar Invisalign pentru bruxism

Invisalign este un dispozitiv ortodontic folosit în general pentru corectarea problemelor de aliniere a dinților, nefiind specific conceput pentru gestionarea bruxismului. Cu toate acestea, există situații în care Invisalign poate oferi beneficii persoanelor cu bruxism. Invisalign utilizează o serie de gutiere transparente personalizate pentru a corecta poziția dinților în timp. Create pentru a fi purtate în timpul zilei și al nopții, gutierele Invisalign pot reduce scrâșnirea dinților asociată cu bruxismul. 

Corectarea ocluziei dentare 

Corectarea ocluziei dentare poate contribui la gestionarea sau prevenirea bruxismului, însă doar în anumite cazuri. În situația în care bruxismul este asociat cu stresul și anxietatea, chiar dacă ocluzia este corectată, factorii psihologici pot continua să contribuie la manifestarea bruxismului.

Injectarea cu botox pentru relaxarea mușchilor 

Injectarea cu botox pentru relaxarea mușchilor (tratamentul cu toxină botulinică) este o procedură cosmetică și terapeutică ce presupune injectarea toxinei botulinice pentru reducerea activității anumitor grupe de mușchi. Tratamentul cu toxină botulinică poate fi utilizat pentru a reduce forța de strângere a mușchilor maxilari și pentru a atenua efectele bruxismului. Deoarece efectele injectării cu botox sunt temporare, pentru menținerea rezultatelor procedura trebuie repetată la intervale regulate de timp.

Controlul anxietății și al stresului

Reducerea nivelului de stres ameliorează gravitatea bruxismului la majoritatea pacienților, fiind o modalitate eficientă de prevenire a leziunilor dentare și a disconfortului asociat cu bruxismul. Gestionarea stresului poate implica diverse strategii, cum ar fi practicarea regulată a exercițiilor de relaxare, meditația sau activitatea fizică regulată. 

Complicații ale bruxismului 

Scrâșnitul regulat din dinți poate provoca uzura excesivă a smalțului dentar, ceea ce duce la creșterea sensibilității dentare și uneori la probleme dentare mai severe. Bruxismul poate contribui la disfuncții ale articulației temporomandibulare, manifestate prin durere în jurul urechilor, dificultăți la deschiderea sau închiderea gurii și chiar blocarea gurii. În absența tratamentului, bruxismul poate afecta nu doar sănătatea orală, ci și sănătatea generală, deoarece poate afecta calitatea somnului, ceea ce duce la oboseală cronică, dificultăți de concentrare sau chiar probleme de memorie.

Prevenții bruxism:

Pentru prevenirea sau reducerea riscului de bruxism, se recomandă adoptarea unor măsuri simple, precum:

- evitarea obiceiurilor care implică mișcarea constantă a maxilarului, cum ar fi mestecatul de gumă;

- reducerea consumului de substanțe excitante, precum a cofeinei și a alcoolului, înainte de culcare;

- adoptarea unor tehnici de relaxare, precum exerciții de detensionare a maxilarului;

- menținerea unui program regulat de somn și asigurarea unei atmosfere propice odihnei.

Diagnosticarea bruxismului 

Bruxismul este diagnosticat de obicei prin electromiografie, o tehnică medicală utilizată pentru înregistrarea și analiza activității electrice a mușchilor. În cazul bruxismului, electromiografia poate fi folosită pentru a evalua activitatea musculaturii maxilo-faciale în timpul scrâșnitului din dinți și pentru a detecta anormalități în contracția musculară, asociată bruxismului. Electromiografia utilizează electrozi pentru a înregistra activitatea electrică a mușchilor maxilofaciali în timpul perioadelor în care pacientul scrâșnește din dinți, fiind astfel ușor de utilizat inclusiv în timpul nopții, când pacientul doarme.

Bruxismul la copii și bebeluși 

Bruxismul sau scrâșnitul dinților la copii apare în mod frecvent, fiind în majoritatea cazurilor o etapă temporară a dezvoltării. În general, bruxismul apărut înaintea vârstei de 5 ani dispare pe măsură ce copilul crește. Cu toate acestea, deoarece bruxismul poate afecta sănătatea dinților, părinții ar trebui să fie atenți la orice semn de disconfort sau daune la nivelul dinților și să consulte un medic stomatolog la apariția oricăror complicații.